Ziekenhuis spoort patiënten op na ontdekking schurft
Het Deventer Ziekenhuis gaat honderden mensen preventief behandelen tegen schurft nadat een patiënt met de aandoening in het ziekenhuis heeft gelegen.
Hoewel dat niet vaak voorkomt, is het mogelijk dat de patiënt de ziekte heeft overgedragen. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis donderdag gezegd.
Uit onderzoek is gebleken dat van december tot en met februari een patiënt op verpleegafdeling F1 de aandoening had. Schurft, een schilferende huidziekte veroorzaakt door een mijt, komt bij mensen heel weinig voor in Nederland.
„Het is nog uitzonderlijker dat schurft wordt overgedragen. Dat gebeurt eigenlijk alleen wanneer de afweer van een patiënt niet in orde is”, aldus arts-microbioloog F. W. Sebens donderdag.
Het ziekenhuis heeft 130 patiënten die in de bewuste periode op de verpleegafdeling hebben gelegen per brief geïnformeerd. Omdat die de aandoening mogelijk hebben overgedragen op gezinsleden of huisgenoten worden ook die preventief behandeld. „We wachten niet tot mensen de symptomen krijgen. We proberen in één keer van de zaak af te zijn.”
Alle betrokkenen worden in samenwerking met huisartsen en zorginstellingen behandeld met speciale zalf tegen de mijt. De medewerkers van de verpleegafdeling krijgen dezelfde behandeling.
Schurft, ook wel scabiës genoemd, is geen gevaarlijke aandoening. Het voornaamste symptoom is jeuk, veroorzaakt door de mijt, die leeft van huidproducten. De incubatietijd van schurft is enkele weken. Scabiës kan vooral worden overgedragen als mensen dezelfde kleren dragen of in hetzelfde bed slapen als iemand met de aandoening.