Economie

Plan kabinet voor Delta valt niet goed

De provincie Zeeland en andere aandeelhouders verwerpen het reddingsplan van het kabinet voor het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Dat schrijven ze in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

ANP
17 November 2016 16:23Gewijzigd op 16 November 2020 08:38
beeld ANP
beeld ANP

Delta heeft het de laatste tijd financieel erg moeilijk en is bovendien wettelijk verplicht zijn lucratieve netwerkbedrijf af te stoten, net als andere energiebedrijven al eerder hebben moeten doen. Het kabinet zei onlangs bereid te zijn de Zeeuwen te helpen, ook omdat Delta nog met de kerncentrale in Borssele zit opgescheept. Maar dat doet Den Haag alleen als de huidige eigenaren van Delta zelf ook flink investeren.

De aandeelhouders, waaronder ook een groot aantal gemeenten, vinden dat het plan hun financiële draagkracht te boven gaat. Daarbij heerst in Zeeland het idee dat een voorstel dat ze zelf eerder dit jaar hebben aangedragen, door het kabinet nooit serieus genomen is. Ze willen nu opnieuw om de tafel om tot een oplossing te komen. Het bestuurlijk overleg ligt al sinds begin oktober stil.

De kerncentrale is een groot probleem voor de Zeeuwen. Minister Kamp heeft eerder al eens aangegeven dat een verkoop van de nucleaire installatie aan een buitenlandse partij geen optie is. In de ogen van de bewindsman is Delta zelf verantwoordelijk voor het in bedrijf houden van de centrale en uiteindelijk het ontmantelen ervan.

Den Haag stelde voor om via een staatsgarantie de publieke aandeelhouders van DELTA tegemoet te komen. Het wilde naar eigen zeggen de aandeelhouders van DELTA in staat stellen het netwerkbedrijf Enduris en het belang van 50 procent in het waterbedrijf Evides te kopen en onder te brengen in een nieuw op te richten Zeeuws nutsbedrijf.

Kamp stelde in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet verrast is door de reactie van de aandeelhouders van DELTA. „De afgelopen weken hebben we ons, mede op verzoek van de aandeelhouders, ingezet om samen met hen tot een oplossing te komen. Ondanks dat uit onderzoek is gebleken dat de aandeelhouders van DELTA in staat waren op eigen kracht uit deze situatie te komen, heeft het kabinet de helpende hand willen bieden”, zo schrijft hij.

Met de keuze een andere afweging te maken zijn de aandeelhouders nu zelf aan zet, aldus Kamp. „Om de nucleaire veiligheid te kunnen garanderen zullen de aandeelhouders van DELTA over moeten gaan op de verkoop van de twee gezonde bedrijfsonderdelen”, zo geeft hij aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer