Buitenland

Syrische landbouw op rand van afgrond

De voedselproductie in Syrië is door oorlog en droogte op een dieptepunt beland. Dat signaal gaf de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) woensdag.

IPS
17 November 2016 09:43Gewijzigd op 16 November 2020 08:37
De landbouw in Syrië staat op de rand van de afgrond, zegt de FAO. beeld AFP, AMER ALMOHIBANY
De landbouw in Syrië staat op de rand van de afgrond, zegt de FAO. beeld AFP, AMER ALMOHIBANY

Na vijf jaar burgeroorlog in Syrië dreigen steeds meer boeren er de brui aan te geven, stellen de FAO en het Wereldvoedselprogramma (WFP). De stijgende prijzen en de schaarste van essentiële materialen zoals meststoffen en zaden zal boeren massaal dwingen om hun bedrijf op te geven als ze niet snel hulp krijgen. Dat zal ernstige gevolgen hebben voor de voedselvoorziening.

Nooit werd er in het land minder graan verbouwd dan nu. Syrische boeren zaaiden in het seizoen 2015-2016 zo’n 900.000 hectare tarwe, heel wat minder dan de 
1,5 miljoen hectare voordat de burgeroorlog uitbrak. De productie daalt nog veel sneller: van 3,4 miljoen ton naar 1,5 miljoen ton dit jaar – een halvering.

Omdat het conflict en de opgelegde sancties ook de handel hebben getroffen, is het moeilijker voor de boeren om aan goede zaden, meststoffen, landbouw­machines en brandstof te komen.

Geringe neerslag en de vernietiging van cruciale infrastructuur voor irrigatie hebben de zaken nog erger gemaakt. Boeren kiezen daardoor voor soorten die beter bestand zijn tegen droogte, maar minder voedzaam zijn.

Ook veehouders voelen de effecten van de crisis. De zorg voor hun dieren wordt steeds moeilijker en duurder, en veel boeren zagen zich al gedwongen hun schapen, geiten of gevogelte te slachten en te verkopen. Syrië telt een derde minder vee, 40 procent minder schapen en geiten, en zelfs 60 procent minder gevogelte – traditioneel de goedkoopste bron van dierlijke eiwitten in het land.

„We zien nu dat bijna 80 procent van de gezinnen in Syrië kampt met een gebrek aan voedsel of aan geld om voedsel te kopen. De situatie zal alleen maar erger worden als we er niet in slagen de boeren te steunen”, zegt Abdessalam Ould Ahmed van de FAO. „Landbouw was voor de crisis de belangrijkste bron van inkomsten voor gezinnen op het platteland. Er wordt nog altijd geproduceerd, maar de druk is maximaal en boeren zijn uitgeput.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer