Binnenland

Wereldreiziger pikt darmbacteriën op

Nederlanders die naar verre (tropische) bestemmingen reizen, nemen vaak multiresistente darmbacteriën mee terug naar huis. Dat zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor de gebruikelijke antibiotica.

ANP
16 November 2016 14:08Gewijzigd op 16 November 2020 08:33

Bij ruim een derde (34 procent) van de mensen die zo’n verre reis maken, is dat het geval, blijkt uit een onderzoek van onder meer Universiteit Maastricht, het Erasmus MC en Tropencentrum AMC.

Mensen die op reis gingen naar Zuid-Azië keerden in maar liefst 75 procent van de gevallen terug met multiresistente bacteriën in hun spijsverteringsstelsel. Reizigers naar Centraal- en Oost-Azië, het Midden-Oosten of Noord-Afrika pikten in 40 tot 50 procent van de gevallen deze bacteriën op. India-gangers lopen volgens de onderzoekers het grootste risico.

Het feit dat mensen de bacteriën oppikken betekent niet automatisch dat ze ook ziek worden. Na verloop van tijd verdwijnen ze meestal vanzelf weer uit het lichaam. De bacteriën kunnen echter ook ernstige infecties veroorzaken.

Binnen de medische wereld groeien de zorgen om resistente bacteriën. „Ze vormen wereldwijd een van de grootste problemen voor de volksgezondheid in de nabije toekomst. Schattingen geven aan dat in 2050 mogelijk meer mensen overlijden aan infecties door multiresistente micro-organismen dan momenteel aan hart- en vaatziekten of kanker”, zegt onderzoeksleider John Penders, verbonden aan de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+.

De onderzoekers verzamelden in de afgelopen vier jaar meer dan 10.000 poepmonsters en vragenlijsten van ruim 2000 reizigers. Ook werden er 215 niet-meereizende huisgenoten onderzocht. Bij een op de acht van deze thuisblijvers werd de bacterie door de reiziger na thuiskomst overgedragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer