Binnenland

„Stel bezoek aan oorlogsplek verplicht”

De overheid moet het verplicht stellen dat middelbare scholieren een plek bezoeken die hen confronteert met de Holocaust. En die bezoeken financieren.

16 November 2016 10:05Gewijzigd op 16 November 2020 08:34
Herdenkingsmuur in Yad Vashem. beeld RD
Herdenkingsmuur in Yad Vashem. beeld RD

Dat zegt David Simon, voorzitter van de Stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland. Hij denkt daarbij aan de kampen in Vught en Westerbork of het Verzetsmuseum en het Anne Frank Huis in Amsterdam. De Stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland bestaat 25 jaar en houdt woensdagmiddag in Amsterdam het symposium ”De Holocaust en het geschiedenisonderwijs”.

Simon (67) legt uit waarom voor dit thema is gekozen: „De Holocaust blijkt tegenwoordig een moelijk thema in het onderwijs. Veel docenten –met name op multiculturele scholen in de Randstad– durven het onderwerp niet meer aan te snijden. Hun leerlingen denken dat ze een sprookje vertellen of vinden dat de staat Israël de Palestijnen op een verschrikkelijke manier behandelt. Net zo erg als de Joden zelf tijdens de Tweede Wereldoorlog tegemoet zijn getreden. Ik hoop dat docenten hun uitleggen dat het laatste appels met peren vergelijken is.”

Herdenken

De Nederlandse Stichting Vrienden van Yad Vashem is een van de vele vriendenstichtingen in de wereld die het werk van Yad Vashem in Israël ondersteunen.

Simon: „Als Nederlandse vriendenstichting streven we ernaar jaarlijks ten minste 10.000 euro naar Israël over te maken. Tot nu toe is dat steeds gelukt. We proberen deze gelden door Yad Vashem te laten gebruiken voor onderzoek naar en tentoonstellingen over de situatie in Nederlandse tijdens de oorlog.”

Yad Vashem in Jeruzalem is het officiële herinneringscentrum van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het laat de geschiedenis zien van Joden voor en tijdens de Holocaust door middel van objecten, dagboeken en andere documenten. Yad Vashem doet ook onderzoek. Onder andere naar wat uiteindelijke leidde tot de moord op 6 miljoen Joden.

„Docenten moeten jongeren daarover blijven vertellen. Om hen te waarschuwen voor herhaling van de verschrikkingen.” Simon, zelf Jood, weet waarover hij praat. „Mijn vader zat tijdens de oorlog ondergedoken en mijn moeder overleefde Auschwitz. Ik hoorde de verhalen over de oorlog uit de eerste hand.”

In de voorbije jaren verzorgde de vriendenstichting ook voorlichting op scholen. „Dit deden Joden die de oorlog hadden overleefd. Velen van hen zijn overleden. Het wordt dus steeds moeilijker om dit vol te houden.”

Duits voorbeeld

Voorlichting op scholen is hét speerpunt van de stichting voor de komende jaren. „We willen docenten handvatten aanreiken en meedenken over een goede invulling van de lessen.”

Simon ziet graag dat Nederland het voorbeeld van Duitsland volgt. „De Duitse overheid stelt het verplicht dat middelbare scholieren een concentratiekamp bezoeken. Ook Nederland kent plekken waar de herinnering aan de Holocaust levend wordt gehouden.”

Iets kan klein beginnen en dramatisch eindigen, waarschuwt Simon. „De Holocaust begon niet met het met vermoorden van Joden, maar met onverdraagzaamheid en met het uitsluiten van een bevolkingsgroep.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer