Ontzetting over schenden oorlogsgraven Javazee
Op de bodem van de Javazee zijn de wrakken van de gezonken Nederlandse oorlogsschepen De Ruyter en Java verdwenen en een groot deel van de torpedobootjager Kortenaer. Het is nog niet duidelijk wat er precies met de oorlogsgraven is gebeurd, maar er is met ontzetting gereageerd op het schenden ervan. De schepen waren het graf van vele honderden opvarenden.
De schepen vergingen in februari 1942 tijdens de Slag om de Javazee in de oorlog met Japan. De verdwijning kwam eerder dit jaar aan het licht tijdens een duikexpeditie door het Karel Doorman Fonds naar de wrakken, liet minister Jeanine Hennis van Defensie dinsdag weten. Het was de bedoeling om op 27 februari volgend jaar een plaquette te plaatsen bij de schepen met het oog op de 75e herdenking.
Directeur Theo Vleugels van de Oorlogsgravenstichting noemt het verschrikkelijk dat oorlogsgraven mogelijk zijn geruimd. „Mensen die daar hun dood hebben gevonden hoor je met rust te laten. Het bewijst maar weer dat we internationaal bezig moeten blijven met het maken van regelgeving rond oorlogsgraven.”
Ook Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk heeft laten weten dat hij diep is geraakt en dat hij hoopt dat onderzoek zal uitwijzen wat er met de schepen is gebeurd.
Ons land heeft de Amerikaanse, Australische, Britse en Indonesische autoriteiten op de hoogte gebracht van de verdwijning. De afgelopen jaren zijn in de regio ook al Australische en Britse oorlogsschepen aangetast. Dat gebeurde door bergers die uit waren op het metaal van de wrakken.
In de regio ligt ook nog een behoorlijk aantal Nederlandse schepen. In totaal kwamen van december 1941 tot maart 1942 ongeveer 1600 mensen van de Koninklijke Marine om het leven. De Slag om de Javazee eiste het leven van 915 marinemensen.