Binnenland

Kamp mag Orions en Valkenburg afstoten

Minister Kamp van Defensie krijgt van de Tweede Kamer zijn zin: hij mag de groep Orion-marinepatrouillevliegtuigen en vliegkamp Valkenburg per 1 januari 2005 afstoten.

Redactie politiek
29 April 2004 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:11
DEN HAAG – Personeel van het marinevliegkamp Valkenburg luisterde woensdag naar het kamerdebat over de sluiting van hun thuisbasis. - Foto ANP
DEN HAAG – Personeel van het marinevliegkamp Valkenburg luisterde woensdag naar het kamerdebat over de sluiting van hun thuisbasis. - Foto ANP

Dat bleek woensdagavond na een langdurig en vinnig debat tussen de Kamer en de bewindsman.

Kamp herhaalde dat hij de Orions en Valkenburg afstoot om de bezuinigingsdoelstelling te halen. Hij denkt met deze ingreep ruim 500 miljoen euro te besparen. „Als dit besluit niet wordt genomen, is de defensiebegroting niet op orde. Dat betekent onzekerheid in de defensieorganisatie en dat is een uitzonderlijk moeilijke situatie”, dreigde Kamp.

De bewindsman betoogde dat het hem „bepaald niet gemakkelijk” valt om de Orions en Valkenburg af te stoten. Hij verweet de Kamer dat zij wel veel kritiek op hem levert vanwege zijn besluit, maar dat zij geen alternatieven had aangedragen, zoals de afstoting van meer F-16’s, fregatten of de onderzeebootdienst.

VVD’er Van Baalen, de voornaamste tegenstander van Kamp, wil zijn partijgenoot niet tot die keuze dwingen. Daarom gaat de VVD akkoord met de plannen van Kamp. Die ziet niets in kostenbesparing via internationale samenwerking. Kamp meent daarnaast dat er voldoende mogelijkheden zijn voor de luchtverkenning aan de Nederlandse kust en bij de Nederlandse Antillen. De bestrijding van onderzeeboten is geen prioriteit.

Levensvatbare civiele exploitatiemogelijkheden van Valkenburg zijn er niet, meent hij. Het reddingsplan van het personeel betitelde Kamp als „onrealistisch.” Dat plan gaat uit van commercieel medegebruik van het vliegkamp naast het gebruik door Defensie. Die verlaat Valkenburg echter, dus het kan helemaal niet, aldus de minister.

Coalitiepartijen CDA en VVD verweten de minister woensdag in het debat dat het nog lang niet zeker is dat Duitsland en Portugal de Orions kopen. Momenteel is er alleen een intentieverklaring met de Duitsers. In oktober zal het Duitse parlement naar verwachting een beslissing nemen. Kamp zegde toe de Kamer vertrouwelijk over het onderhandelingsresultaat te informeren.

LPF’er Herben deed donderdagmorgen in de Kamer nog een voorstel een squadron van vijf Orions te behouden op een ander vliegveld. Kamp voelt daar niets voor. „Dat slaat een enorm gat in de defensiebegroting en levert defensie enkel nadelen op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer