Binnenland

Tegenstand tegen fusie in Land Heusden en Altena geluwd

Ruim een jaar geleden moesten veel inwoners en politici van Aalburg, Werkendam en Woudrichem weinig hebben van een fusie tussen deze in Noord-Brabant gelegen gemeenten. Inmiddels zijn de gemoederen bedaard.

André Bijl
15 November 2016 10:04Gewijzigd op 16 November 2020 08:32
Woudrichem. beeld RD, Henk Visscher
Woudrichem. beeld RD, Henk Visscher

„De koudwatervrees is grotendeels verdwenen en de weerstand is het afgelopen jaar beduidend minder geworden”, constateert wethouder Van der Hoeven van de gemeente Aalburg.

Maandagavond werd in het gemeentehuis van Wijk en Aalburg de derde en laatste inloopbijeenkomst gehouden waarbij inwoners vragen konden stellen over de fusie en het herindelingsontwerp konden bekijken. De nieuwe gemeente telt straks ruim 54.000 inwoners en 21 kernen.

De drie avonden werden mondjesmaat bezocht. En al helemaal niet door boze of verontruste inwoners die hun onvrede over de voorgenomen herindeling nogmaals aan het gemeentebestuur wilden doorgeven.

In Woudrichem verscheen vorige week een handjevol bewoners, in Werkendam bleef de teller steken op tien. In Aalburg was de opkomst iets groter, maar ook daar bleven gemeentebodes met heel wat kannen koffie zitten.

De collegeleden en ambtenaren die er maandagavond wel waren, kregen de nodige vragen voorgelegd. Onder andere door een stel uit Veen. Het echtpaar is voor de herindeling. „Altijd geweest. Met drie gemeenten sta je sterker en kun je problemen beter het hoofd bieden. Een groot deel van de inwoners was eerst faliekant tegen, vanwege de angst de eigen identiteit te verliezen. Wij denken dat dit zo’n vaart niet zal lopen. Het Land van Heusden en Altena is in feite nu al één gebied.”

Korte lijnen

Ook Henk Branderhorst, secretaris van de dorpsraad van Eethen, is voor de herindeling. „Als je groter bent, kun je je beter laten gelden. Belangrijk is wel dat de lijnen naar de inwoners kort blijven. Daarom valt de opkomst mij vanavond erg tegen. Nu kun je je stem laten horen en invloed uitoefenen. Eerst was een groep fel tegen, nu leeft het juist veel te weinig.”

Deborah Vos, bestuurslid van de plaatselijke paardensportvereniging, is naar de inloopavond gekomen om te kijken of haar vereniging in de toekomst aanspraak kan maken op een eigen stuk grond. „Ik geloof dat er door die herindeling weinig voor ons verandert.”

De inwoonster van Wijk en Aalburg voelde eerst niets voor de gemeentelijke fusie. „Net als veel andere mensen. We wilden het eigene van onze dorpen behouden. Nu sta ik er wat neutraler in. Al ben ik nog niet echt voor.”

Zondagsrust

Wethouder Van der Hoeven (CU) heeft begrip voor de koudwatervrees van de tegenstanders. „We moeten we hen serieus nemen. Voor velen zijn de identiteit van de dorpen en bijvoorbeeld het behoud van de zondagsrust belangrijk. Daar verandert weinig aan. Dergelijke zaken worden vastgelegd. Je merkt dat inwoners het waarderen als je echt naar hen luistert.”

Volgens voorlichter Annely Peskens van de gemeente Werkendam is de aanvankelijke tegenstand voor een groot deel omgeslagen in betrokkenheid. „Veel inwoners hebben in werkgroepen meegedacht over de toekomstvisie. In totaal dienden 808 mensen een naam in voor de nieuwe gemeente. Een kleine minderheid maakt zich nog zorgen. De overgrote meerderheid vindt het prima dat de herindeling er komt.”

Er wordt volop gestemd op de nieuwe gemeentenaam. Er zijn nog vier suggesties in de race: Altena, Altena/Biesbosch, Maas en Merwe en Almerwaard. Alle inwoners vanaf 16 jaar mogen tot volgende week dinsdag stemmen, daarna beslissen de drie gemeenteraden.”

Die raden nemen begin maart volgend jaar ook een besluit over het definitieve herindelingsontwerp. De nieuwe gemeente ziet op 1 januari 2019 het levenslicht. De verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad vinden in november 2018 plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer