Binnenland

Kamer voelt niets voor verbod van moslimboek

De Tweede Kamer voelt niets voor het verbieden van het omstreden boek ”De weg van de moslim”. Wel vindt een meerderheid dat radicale imams en moskeeën hard moeten worden aangepakt, harder dan het kabinet voorstelt.

Redactie politiek
29 April 2004 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:11

Dat is de uitkomst van het spoeddebat dat de Tweede Kamer woensdag op initiatief van VVD-kamerlid Wilders wijdde aan het omstreden moslimboek. Het boek werd aangetroffen in de Amsterdamse El Tawheed-moskee. In het boek worden moslims opgeroepen om homo’s van zo hoog mogelijke gebouwen af te gooien en vrouwen die ontrouw zijn aan hun mannen, te stenigen.

Het verbieden van het boek is een zinloze maatregel, was de algemene opinie in de Kamer, en bovendien ongewenst. Ook het kabinet vindt dat. „De tijd van boekverbrandingen is voorbij”, zei minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Daarmee wees hij zijn collega en partijgenoot Verdonk van Integratie terecht. Zij had vrijdag in het tv-programma NOVA nog een dergelijk verbod bepleit. Tijdens het spoeddebat kwam ze daarvan terug.

Unaniem was de Kamer van mening dat het boek de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst overschrijdt. „Die vrijheid is geen vrijbrief om van alles te propageren”, aldus Rouvoet (ChristenUnie). Wel werd benadrukt dat het aanpakken van dit soort uitwassen niet mag leiden tot het aan banden leggen van het publiek debat.

SGP’er Van der Staaij wees erop dat de vrijheid van meningsuiting het recht omvat „om op lange tenen te gaan staan.” Opvattingen die mensen als bekrompen of pijnlijk kunnen ervaren, moeten volgens hem mogelijk zijn. „Dat is niet op de rand, maar raakt juist het hart van de vrijheid van meningsuiting.”

Minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing was dat volledig met de SGP’er eens. De uitspraken van het Europese Hof in Straatsburg leggen de ruimte voor het publieke debat volgens hem heel duidelijk vast. De Graaf bereidt momenteel een notitie voor over de grondrechten. Daarin komen deze vragen terug. Hij liet alvast weten dat het sluiten van moskeeën onmogelijk is. Daarvoor dient de Grondwet te worden gewijzigd.

Minister Donner van Justitie wilde niet uitsluiten dat het strafrecht wordt aangescherpt om haatzaaien en discriminatie beter te kunnen aanpakken. Dat hangt mede af van de uitkomsten van het onderzoek dat het openbaar ministerie gaat uitvoeren naar de geschriften die door de El Tawheed-moskee worden verspreid.

Een krappe meerderheid van VVD, CDA en de LPF was met die toezegging niet tevreden en wilde hardere maatregelen. Deze fracties zouden het liefst zien dat een moskeestichting verboden kan worden na één veroordeling. Dat is nu niet mogelijk. Donner wilde daar niet van weten. omdat er dan rechtsongelijkheid ontstaat.

Verder is een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, VVD, LPF en D66 voor het uitzetten van imams die worden veroordeeld voor radicale uitingen of de verspreiding van radicale geschriften. PvdA, CDA en D66 dienden een voorstel in dat alle imams verplicht een Nederlandse imamopleiding te volgen. Verdonk zegde toe daar aan te zullen gaan werken.

Donner waarschuwde de Kamer niet door te schieten. „Het is makkelijker om een oorlog in onze samenleving te beginnen dan die te beëindigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer