Politiek

DENK: inspraak burgers bij inzet politie

Burgers krijgen inspraak bij de inzet van de politie in hun wijk, kindermisbruik wordt voortaan bestraft met chemische castratie en de naam van het ministerie van Defensie moet veranderen in Vrede en Wederopbouw. Dat zijn enkele van de punten uit het verkiezingsprogramma van de politieke beweging DENK, dat maandag in Rotterdam is gepresenteerd.

ANP
14 November 2016 12:03Gewijzigd op 16 November 2020 08:30

DENK zit niet in de Tweede Kamer, de twee voortrekkers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk wel als eigen groep. Twee jaar geleden werden zij uit de PvdA gezet na ruzie over het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher.

De beweging zet vol in op de bestrijding van discriminatie. Ook nieuwe Nederlanders in de samenleving krijgen volop aandacht. Kuzu: „Hoe lang moet iemand hier wonen om niet meer een nieuwkomer te zijn?” Als het aan DENK ligt wordt niet alleen afscheid genomen van de termen allochtoon en autochtoon, maar wordt de term integratie vervangen door ‘wederzijdse acceptatie’. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en gelijkwaardigheid worden bevorderd.

Kuzu wil een samenleving „waar Hendrik en Hannane bij gelijke geschiktheid evenveel kans op een baan maken”. En bij gelijke geschiktheid „mag je best een voorkeur geven”. Ongelijkheid in onderwijs en zorg aanpakken, zijn daarbij belangrijke punten voor de partij.

Diversiteit is een onderdeel van Nederland geworden, benadrukte Kuzu. „Iedereen in Nederland is anders. Wat we moeten doen is dat we de gemeenschappelijke identiteit gaan benadrukken. Maar dat betekent niet dat je je achtergrond hoeft te verloochenen.”

De beweging wil bovendien veel meer aandacht voor het koloniale verleden van Nederland. De banden met Suriname en Indonesië moeten worden aangehaald. Ook zijn Nederlandse excuses nodig voor het slavernijverleden.

Kuzu zegt met iedereen te willen samen werken, ook met de PvdA. „Wij sluiten niemand uit, alleen die ons uitsluiten”. In de peilingen is DENK niet terug te vinden. Dat zou onder meer komen omdat allochtonen te weinig door opiniepeilers worden gehoord. Daardoor zou de partij volgens sommige deskundigen voor een verrassing kunnen zorgen bij de verkiezingen van 15 maart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer