Kerk & religie

„Discussie over liturgie eenzijdig”

De discussie over de eredienst in de gereformeerde gezindte beperkt zich voornamelijk tot de gemeentezang en gaat nauwelijks over de sacramenten of de gebeden, concludeert prof. dr. F. G. Immink.

Redactie kerk
12 November 2016 10:38Gewijzigd op 16 November 2020 08:28
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

De oud-hoogleraar reageert op een artikel in deze krant over liturgische veranderingen in de gereformeerde gezindte. Hij schreef in 2011 ”Het heilige gebeurt”, waarin hij verwoordt wat er in de ontmoeting met God gebeurt als we naar de kerk gaan.

De eenzijdigheid van de discussie noemt Immink een gemis. „Alle aandacht gaat uit naar het kerklied, omdat dit een breuk met het verleden is. Liturgie is echter veel breder. Voor de oorsprong, ordening en betekenis daarvan is echter weinig aandacht. De liturgie is de tredmolen van de vanzelfsprekendheid. Raakt het ons nog en brengt het ons nog in beweging?”

Hij verbaast zich over de snelle aanvaarding van het vrije lied in Gereformeerde Bondskringen en christelijke gereformeerde kerken. „Hoe komt het dat in veel gemeenten Opwekkingsliederen gemakkelijk ingang vinden, terwijl men moeite heeft met een lied van Willem Barnard uit een kerkelijke bundel? Veel kerkleden kampen met een gebrek aan besef van de liturgische en kerkelijke traditie en kiezen voor liederen die hun hart raken.”

Ook in gemeenten waar weinig tot geen liturgische veranderingen plaatsvinden kan bezinning geen kwaad, zegt de oud-hoogleraar. „Er heerst veel vanzelfsprekendheid. Zo van: het is altijd zo gegaan en dat is goed. Maar bezinning hoeft niet altijd te leiden tot verandering. Het kan ook leiden tot een diepere bewustwording van de rijkdom van de liturgie.”

Hij noemt als voorbeeld het feit dat in de Gereformeerde Gemeenten het grote gebed na de Schriftlezing plaatsvindt. „Bezinning daarop kan spannende vragen opleveren. Waarom gaat het Woord van God open voor er gebeden is? Het kan verhelderend zijn om daarover met elkaar in gesprek te gaan.”

Immink hoopt dat de discussie over liturgie niet leidt tot onenigheid. „Het zou mooi zijn als men de rijkdom van de gereformeerde liturgie dieper leert verstaan. Een theoloog zei ooit: „De manier waarop een predikant met een gemeente bidt is net zo belangrijk als zijn preek.” En dat is nog maar één aspect van de eredienst.”


Lees ook in Digibron

Als de hemel de aarde raakt. Over de Protestantse kerkdienst als gebeuren (Theologia Reformata, 01-12-2011)

Gerrit Immink (PThU): ‘In de kerkdienst vindt de ontmoeting met God plaats’ (Kerkinformatie, 01-10-2011)

Eredienst in het teken van het heilige : Prof. dr. Immink publiceert boek over protestantse eredienst (Reformatorisch Dagblad, 16-08-2011)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer