„Radboud moet laatste proefapen vrijlaten”
Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights eist dat de Radboud Universiteit zijn laatste twee proefapen vrijlaat. Volgende week dinsdag overhandigt de organisatie 25.000 handtekeningen aan de rector magnificus van de Nijmeegse universiteit om de dieren vrij te krijgen.
„De dieren hebben lang genoeg afgezien. Het wordt de hoogste tijd om de proefapen een goed pensioen te bieden in een gespecialiseerd opvangcentrum”, zegt Robert Molenaar, directeur van Animal Rights.
De Radboud Universiteit gebruikt sinds de jaren zeventig resusapen in neurologisch onderzoek. Volgens de dierenorganisatie worden ze getraind om mee te werken aan experimenten door ze op een waterrantsoen te zetten. De dieren zouden uitgedroogd aan het experiment beginnen. Vervolgens krijgen de apen een druppel water ter beloning wanneer zij een taak volbrengen.
De apen hebben elektroden in hun schedel om de hersenactiviteiten te meten.
In Nederland worden ongeveer 1500 apen gehouden voor wetenschappelijk onderzoek, waarvan twee voor onderzoekers van de Radboud Universiteit, aldus de universiteit. Het instituut laat weten zeer terughoudend te zijn met het onderzoek op apen. Volgens de wet kan onderzoek alleen is als er geen alternatieven zijn. Als extra toets op de wet stelt de universiteit als eis dat er een reële kans moet zijn op een wetenschappelijke of medische doorbraak.
Voor het lopende onderzoek loopt de vergunning tot en met 2017. Als dat onderzoek is afgerond en er geen nieuw onderzoek plaatsvindt, beslist een commissie wat er met de apen gebeurt. Alle opties staan daarbij open, aldus de universiteit.