Binnenland

Kamer wil verder dan kabinet gaan in aanpak haatzaaien

Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer wil met de aanpak van radicale haatzaaiende imams en moskeeën verder gaan dan het kabinet. Dat bleek woensdag tijdens een spoeddebat over haatzaaiende en discriminerende lectuur die wordt verspreid in de Al Tawheed–moskee in Amsterdam. Het kabinet wacht eerst een vooronderzoek van het Openbaar Ministerie af naar strafbare feiten.

ANP
29 April 2004 07:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:11
DEN HAAG - Enkele Kamerleden overleggen woensdag voor het spoeddebat over omstreden moslimgeschriften. VVD-Tweede-Kamerlid Wilders zit tussen hen in. Zijn partij wil dat moskeeen waar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, onmiddellijk st
DEN HAAG - Enkele Kamerleden overleggen woensdag voor het spoeddebat over omstreden moslimgeschriften. VVD-Tweede-Kamerlid Wilders zit tussen hen in. Zijn partij wil dat moskeeen waar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, onmiddellijk st

De Tweede Kamer, inclusief de kleine christelijke partijen, en het kabinet verafschuwden de uitlatingen om homoseksuelen te vermoorden en geweld te gebruiken tegen vrouwen dan wel hun besnijdenis aan te moedigen. Overigens stuurt noch de Kamer noch het kabinet aan op een verbod van een boek met dergelijke teksten. Dat is niet op zijn plaats en niet effectief.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie moest woensdag haar eerdere uitspraak in het tv–programma NOVA dat zij in ieder geval een verbod wilde, inslikken.

VVD, CDA en de LPF willen wel dat rechtspersonen zoals moskeestichtingen sneller kunnen worden verboden of ontbonden. Nu kan dat pas als zij meerdere keren strafrechtelijk veroordeeld zijn. De fracties willen dat dit bijvoorbeeld al kan na één veroordeling. Zij willen zonodig de wet daarvoor aanpassen. Ook willen ze onderzocht hebben of in andere moskeeën strafbare feiten plaatsvinden. Verder zouden imams die zich daaraan schuldig maken, Nederland moeten verlaten.

Maar minister Donner van Justitie denkt dat een sneller verbod leidt tot rechtsongelijkheid en wil een vooronderzoek naar de betrokken moskee afwachten. Hij gaf aan dat haatzaaien en discriminatie nu ook al aangepakt kunnen worden maar hij sluit niet uit dat het strafrecht enige aanscherping behoeft. Zover is het echter nog niet en het moet ook niet te snel gebeuren, vond ook minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing.

De Graaf wees er verder op dat het juridisch nu niet mogelijk is moskeeën te sluiten. Daarvoor moet de grondwet worden gewijzigd. Bovendien is dat geen oplossing voor het probleem. Het kabinet vindt het belangrijker dat uitlatingen en feiten worden aangepakt. Volgens Donner gaat het dan met name om de context waarin zij worden gedaan en gebruikt. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken laat de inlichtingendienst AIVD tien radicale moskeeën in de gaten houden.

De VVD vond dat de woorden van het kabinet meer en sneller moeten leiden tot daden. Ook CDA en D66 hadden gemengde gevoelens bij het debat. Met name PvdA en GroenLinks waren tevreden met de genuanceerder en zorgvuldiger toon die de vier ministers aansloegen vergeleken met de uitspraken van premier Balkenende en Verdonk van vorige week.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer