Tot 3,5 jaar geëist voor fraude kankerfonds
Tegen twee voormalige bestuursleden van een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker, is donderdag tot 3,5 jaar celstraf geëist. De bestuursleden worden verdacht van verduistering en valsheid in geschrifte.
De hoofdverdachte, een 43-jarige man uit Scherpenzeel, zou geld van de stichting Quality of Life, onder meer hebben gebruikt om de hypotheek, verbouwing en inrichting van zijn huis te betalen. In totaal zou er voor ongeveer zes ton zijn gefraudeerd.
Tegen een medeverdachte is door het OM bij de rechtbank in Amsterdam wegens medeplichtigheid bij de verduisteringen een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.
De toenmalige werkgever van de man uit Scherpenzeel deed in 2011 aangifte omdat er verschillende facturen vervalst waren. De zaak kwam daardoor aan het rollen, want de valse facturen waren om onterechte kosten van diners, overnachtingen in een luxueus hotel en de aankoopkosten van een mobiele telefoon te declareren. Ook zou hij twee valse inkomensverklaringen hebben opgemaakt om zo een hypotheek te krijgen.
De officier van justitie stond uitgebreid stil bij het feit dat er geld van een goed doel is verduisterd. „Mensen vertrouwen hun geld toe aan een goede doelen organisatie omdat zij anderen willen helpen, omdat zij denken dat op die manier hun geld op de juiste plek terecht komt. Dit vertrouwen is cruciaal, letterlijk van levensbelang. Zonder vertrouwen wordt er namelijk geen geld gegeven en zonder geld geen onderzoek.”