Economie

Trump-effect op Nederland nog ongewis

Of het economisch beleid van aanstaand president Trump voor Nederland positief dan wel negatief zal uitpakken, is moeilijk te zeggen. Wel hopen economen „dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend.”

Redactie economie
10 November 2016 10:48Gewijzigd op 16 November 2020 08:24
beeld AFP, Greg Baker
beeld AFP, Greg Baker

Economen van Rabobank stellen in een woensdagmiddag verschenen rapport dat de plannen die Trump heeft gepresenteerd om de binnenlandse economie te stimuleren de Amerikaanse binnenlandse groei „een tijdelijke impuls” kunnen geven. Zo heeft Trump er onder meer op gezinspeeld fors te willen investeren in infrastructuur en wil hij van Amerika de belangrijkste energieproducent maken door de huidige beperkingen op kolen-, olie- en gaswinning weg te nemen Ook de door Trump beloofde belastingverlagingen voor bedrijven en werknemers kan een positieve economische impuls opleveren.

Handelsoorlog

Daartegenover staat dat al die mogelijke positieve effecten van Trumps beleid te niet worden gedaan als hij een handelsoorlog ontketent. Een dergelijk beleid is slecht voor de wereldhandel en daarmee slecht voor de wereldeconomie. „In dat geval komt juist een recessie in de VS dichterbij”, stellen de Rabo-economen. Als Trump het sterk protectionistische geluid dat hij heeft laten horen (tegen handelsverdragen, voor importbeperkingen) daadwerkelijk in beleid omzet, zou dit de dollar verzwakken en een hogere eurokoers bewerkstelligen, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de concurrentiepositie van Nederland.

De Rabo-economen leggen er tevens de vinger bij dat het nog maar de vraag is of Trump erin slaagt zijn plannen voor hoge binnenlandse investeringen te financieren. De hiermee gepaard gaande uitgavenimpuls leidt immers tot fors hogere begrotingstekorten en een sterke stijging van de staatsschuld. Ondanks de meerderheid die de Republikeinen hebben in het Congres, zal dit volgens Rabobank op tegenstand stuiten, „omdat de Republikeinse Partij hecht aan een verantwoorde begroting.”

Wel en wee

Voor Nederland is het economisch wel en wee van Amerika van belang, aangezien de VS op Duitsland na de belangrijkste exportbestemming zijn voor Nederland. Het aandeel van de VS in de Nederlandse export is ruim 9 procent en levert een bijdrage van 2,6 procent aan het Nederlandse bbp.

De beurzen, die woensdag aanvankelijk paniekerig en in mineur op de keuze voor Trump reageerden, zetten vandaag de stijgende lijn voort die was ingezet na de verzoenende overwinningsspeech van de aankomend president. De onder meer door Trump zelf verwachte stevige koersval bleef daarmee uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer