Reformatierubriek: Wittenberg moet universiteit krijgen
De Lutherstad Wittenberg moet een eigen universiteit krijgen. Dat stelde het Duitse CDU-bondsdaglid Elisabeth Motschmann (CDU) vorige week.
De theologische faculteit van de Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg staat in Halle. De universiteit voert de naam Wittenberg om historische redenen, maar niet vanwege haar vestigingsplaats. „De Wittenbergse universiteit was het centrum van de theologie en van het protestantisme”, stelt Motschmann, verwijzend naar de tijd van de reformatoren Luther en Melanchthon. De universiteit zou nu van de grond moeten komen omdat Wittenberg in het herdenkingsjaar van het begin van de Reformatie volop in de belangstelling zal staan.
Lutherlied opnemen
Wie maakt de mooiste uitvoering van het Lutherlied? Daar is in Duitsland een actie voor gestart. Het is de bedoeling van de organisatoren dat op de website 500choere.de over een jaar 500 uitvoeringen van het bekende Lutherkoraal ”Een vaste burcht is onze God” staan. Koren die interesse hebben kunnen een video van hun uitvoering insturen. Nevendoel is geld inzamelen voor de hulporganisatie ”Brot für die Welt”. De organisatie krijgt voor elke video 100 euro van donoren van de actie. Koren zijn vrij een muziekstijl te kiezen.
Pausbezoek
Komt paus Franciscus volgend jaar misschien toch naar Duitsland vanwege de herdenking van 500 jaar Reformatie? Eerst leek het erop dat die mogelijkheid er niet inzat vanwege een geplande reis naar India en Bangladesh. Recent gaf de paus aan dat er in zijn agenda wellicht toch ruimte kan worden gemaakt. Ook de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, kardinaal Marx, sluit een bezoek van de paus niet uit.
Prijs voor Lutherbiograaf
Historica Lyndal Roper heeft maandag voor haar studie naar Maarten Luther en zijn tijd de Gerda Henkelprijs van 100.000 euro gekregen. De jury van een van de hoogst gewaardeerde prijzen in de geesteswetenschappen is enthousiast over Ropers beschrijving van de sociale situatie in Luthers tijd en de regio Saksen waarin hij opgroeide. Luther groeide op in een mijnwerkersmilieu en in een tijd waarin men dagelijks alles verliezen kon. Dat heeft Luther gevormd, aldus Roper. De biografie ”Der Mensch Martin Luther” verscheen in september in Duitsland. Roper (1956) groeide op en studeerde in Melbourne (Australië). Zij was en is verbonden aan universiteiten in Engeland en Duitsland.
Blinddoek
Twee Duitse theologen hebben woensdag voor de Marktkerk in de Duitse stad Hannover een standbeeld van de reformator Maarten Luther geblinddoekt. Zij deden dat op de dag waarop Duitsland stilstaat bij de Kristallnacht of de rijkspogrom, toen de nazi’s gerichte acties uitvoerden tegen de Joodse bevolking in Duitsland. Dat gebeurde in de nacht van 9 op 10 november 1938. Het standbeeld kreeg het gele doek als protest tegen Luthers antisemitische uitlatingen omgedaan door prof. Ursula Rudnick. Zij onderhoudt namens de Evangelische Kerk in Duitsland contacten met de Joodse gemeenschap. De predikant van de Marktkerk in Hannover, Hanna Kreisel-Liebermann, hielp haar.