Buitenland

Onvoorspelbare Trump leider wereldmacht VS

De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS heeft tot grote onzekerheid in de wereld geleid. De als politicus debuterende populist Trump is vooralsnog onvoorspelbaar. Hij lijkt het diep verdeelde land te willen leiden naar isolationisme en protectionisme, en te willen ophouden met de inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken.

ANP
9 November 2016 18:55Gewijzigd op 16 November 2020 08:23

Zondag komen de buitenlandministers van de EU in Brussel bijeen om hier over te spreken. EU-president Donald Tusk heeft Trump uitgenodigd zo snel mogelijk langs te komen.

Trumps Democratische tegenstander Hillary Clinton gaf haar verlies snel toe. Ze zei later woensdag in een afscheidstoespraak dat de wet verplicht Trump een kans te geven.

De ook onder Republikeinen omstreden Trump sprak na zijn overwinning verzoenende woorden. Hij hoopt dat alle partijen samen het land zullen herbouwen. Wat Trump precies wil doen, is vooralsnog in nevelen gehuld, maar volgens waarnemers gaan de belastingen omlaag en de overheidsuitgaven omhoog.

Onder de regering van president Barack Obama zijn ondanks de extra uitgaven in de crisis de overheidsgaven toch gedaald en is er minder door de staat geleend. Obama verdedigde woensdag zijn beleid in een toespraak voor het Witte Huis, dat Trump 20 januari betrekt.

In hoeverre Trump zijn radicale en mogelijk dure plannen, zoals een muur langs de grens met Mexico, kan uitvoeren, hangt onder anderen af van de Republikeinse parlementariërs. Die kregen dinsdag een meerderheid in beide Kamers van het parlement. Voor het eerst sinds lange tijd hebben de Republikeinen de touwtjes in handen in het Witte Huis en in het Congres.

Trump wil hen zo ver krijgen veel geld uit te geven aan infrastructuur. Hij wil besparen op wat de wereldmacht doorgaans uitgeeft in de internationale arena. Dat zou slecht nieuws zijn voor bijvoorbeeld de NAVO, die door de VS wordt gedomineerd en grotendeels betaald. Ook andere instellingen waar de Washington de buidel voor trekt, zoals het IMF en de Wereldbank, krijgen mogelijk te maken met het wegvallen van steun uit Washington.

Het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS (TTIP) lijkt op de valreep te sneuvelen. Trump heeft in zijn campagne vrijhandelsakkoorden gehekeld. ‘Exportkampioen’ Duitsland vreest net als ons land dat Trump de import gaat terugdringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer