CU en SGP: Trump moet wonden nu gaan helen
De kleine christelijke partijen in de Tweede Kamer reageren voorzichtig op de verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten. Segers (CU): „Zijn grootste opgave is om de mede door hemzelf gecreëerde bittere tegenstellingen in eigen land weer te overbruggen.”
„Het goede nieuws is dat Clinton niet gewonnen heeft”, reageert SGP-leider Van der Staaij op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, „want dit zou waarschijnlijk slecht hebben uitgepakt voor thema’s die raken aan pro life, pro family en pro Israël. Nu we een Republikeinse president krijgen, is er op deze onderwerpen misschien een kleine verbetering te verwachten.”
Tegelijk stelt Van der Staaij vast dat de keuze van de Amerikanen voor Trump meer een negatieve dan een positieve is geweest. „Dat hoor ik ook van christenen in de VS. Men wilde vooral Clinton níét. De nu gemaakte keuze is helaas geen heldere keuze vóór christelijk waarden.”
De SGP-leider wenst Trump „veel wijsheid toe in het helen van wonden die in de campagne geslagen zijn.”
Vrijheden
Dat laatste benadrukt ook CU-voorman Segers. „Trumps grootste opgave is om de mede door hemzelf gecreëerde bittere tegenstellingen in eigen land weer te overbruggen. Als een van Amerika’s bondgenoten zal Nederland ook met deze president moeten samenwerken om op te komen voor onze eigen vrijheid en die van zo veel anderen in de wereld die hun hoop op de westerse wereld hebben gevestigd.”
Segers geeft aan dat hij bezorgd is over „een zekere mate van onberekenbaarheid” van Trump. „We hebben het hier wel over een man die oorlogen kan beginnen of stoppen. De VS worden nu geregeerd door een man bij wie je je hart vasthoudt als het gaat om zijn moraliteit. En die laakbare dingen zegt over vrouwen, rechters en het democratische systeem.” Wat niet wegneemt dat de CU-leider evenmin enthousiast was over Clinton.
Voor Nederland betekent de overwinning van Trump „dat er gemakkelijk extra druk op onze defensie-uitgaven kan komen”, analyseert SGP-voorman Van der Staaij, „omdat Europa nog minder dan voorheen zonder meer op de VS kan rekenen.”