PThU zoekt samenwerking met GTU
Een bestuurlijke alliantie tussen de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) zit er vooralsnog niet in. PThU-rector prof. dr. M. M. Jansen ziet echter voldoende ruimte voor meer samenwerking tussen beide instellingen.
In het maandag verschenen rapport ”Samen verder, in Zijn dienst” ontvouwen onder meer de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Theologische Universiteit Kampen van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt hun plannen voor de GTU, die in 2018 van start moet gaan in (het buitengebied van) Utrecht.
Op verzoek van de CGK-synode is ook de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland nauw betrokken bij de vorming van de GTU. Volgens de plannen –die de kerken nog moeten goedkeuren– zal een aantal hervormd-gereformeerden „op persoonlijke titel” zitting nemen in het GTU-bestuur.
De Protestantse Theologische Universiteit is blij dat de vorming van de GTU nu een stap dichterbij gekomen is, zegt prof. Jansen. „We zien uit naar een blijvende, en zo mogelijk intensievere samenwerking tussen de instellingen. Samen hebben we een prachtige uitdaging aan te gaan: jonge mensen op te leiden tot stevige theologen.”
De PThU onderstreept dat de opleiding juist in deze tijd hard nodig is, omdat er in kerk en samenleving veel vraag naar kennis is. „Er zijn juist nu veel maatschappelijke vragen die raken aan geloof, traditie en levensstijl. We kunnen –in beide universiteiten– alle knappe koppen en mensen met de juiste vaardigheden heel goed gebruiken. Het gaat ons vooral om de kwaliteit van de theologiebeoefening en dat die in Nederland goed zichtbaar blijft.”
Volgens het rapport blijkt de door de Gereformeerde Bond gestelde voorwaarde dat de GTU en de PThU gaan samenwerken „vooralsnog niet haalbaar.” Waar ligt dat aan?
„Samenwerking is wel degelijk haalbaar. Dat kun je ook goed doen, zonder bestuurlijk één te worden. Dat de PThU niet bestuurlijk een alliantie aangaat, heeft vooral te maken met de achtergronden van de kerken die bij de vorming van de GTU betrokken zijn. Maar ik zie veel bereidheid om samen te werken. Er is grote behoefte aan protestantse theologen die goed met tijdgenoten kunnen communiceren. We hebben theologen nodig met een scherpe geest, diepgeworteld in de Bijbel en de traditie, breed georiënteerd en met een rijke spiritualiteit. Daarin kunnen de PThU en de GTU elkaar vinden. We kunnen het ons niet permitteren langs elkaar heen te leven. We willen dat ook niet.”
De PThU wilde niet dat de Gereformeerde Bond bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de GTU zou gaan dragen. Dat gaat nu op persoonlijke titel gebeuren.
„De Gereformeerde Bond is gevraagd een substantiële bijdrage aan de GTU te leveren. Dat hervormd-gereformeerden op persoonlijke titel verantwoordelijkheid willen dragen om zo de vorming van de GTU te steunen, is hun antwoord op dit verzoek. Daaraan wil de PThU ruimte bieden. Vanwege de versterking van de theologie in Nederland juichen ook wij de komst van de Gereformeerde Theologische Universiteit toe.”
U zag de GTU graag naar Amsterdam of Groningen komen. Het wordt Utrecht of omgeving.
„Het rapport houdt een brede geografische cirkel rond Utrecht aan. We moeten dus maar bezien welke plaats het wordt. Voor ons is de vestigingsplaats niet doorslaggevend. Nederland is niet groot; op welke afstand de PThU en de GTU ook van elkaar liggen, samenwerken kunnen we altijd.”
Prof. dr. G. van den Brink stelde onlangs dat de Gereformeerde Bond „een soort hondentrouw” aan de dag legt richting de PThU. Dit terwijl deze universiteit „op een enkeling na nauwelijks docenten die tot de Gereformeerde Bond behoren” telt.
„Ik denk dat die uitspraak te sterk is aangezet. Het woord hondentrouw heeft hij later ook teruggenomen. Gewoon trouw is ook heel mooi. Juist vorige week hield prof. dr. W. H. Th. Moehn, bijzonder hoogleraar namens de Gereformeerde Bond, bij ons zijn oratie. En ik constateer dat veel studenten uit de meer orthodoxe traditie in de Protestantse Kerk zich goed thuis voelen bij PThU. Ze zoeken de breedte van de protestantse traditie, maar vooral een echte academische theologie, en die kunnen we hun bieden.”
Lees ook
Regiegroep: Breedte gereformeerde gezindte herkenbaar in GTU (RD.nl, 7 november 2016)
Uitleg: Tien jaar bezinning op komst nieuwe theologieopleiding (RD.nl, 7 november 2016)
Kerken aan zet bij komst Gereformeerde Theologische Universiteit (RD.nl, 7 november 2016)
Plan: Universiteiten Kampen en Apeldoorn samen in GTU (RD.nl, 7 november 2016)
Plannen GTU naar universiteiten en kerken voor besluitvorming (RD.nl, 7 november 2016)
GTU: geen machtsstrijd maar strijd voor goed theologisch onderwijs (RD.nl, 9 juli 2016)
Waarom het lang duurt voordat de GTU er komt (RD.nl, 8 juli 2016)
PThU positief over vorming GTU (RD.nl, 8 juli 2016)
PThU „blij” met komst Gereformeerde Theologische Universiteit (RD.nl, 1 juli 2016)
Vorming Gereformeerde Theologische Universiteit gaat beslissende fase in (RD.nl, 1 juli 2016)
GTU kent een aanloop van tien jaar (RD.nl, 24 maart 2016)
Regiegroep: plan voor GTU haalbaar en realistisch (RD.nl, 24 maart 2016)
TUK en TUA op coöperatieve toer (Reformatorisch Dagblad, 4 september 2015)
Minder nieuwe voltijdsstudenten TUA (Reformatorisch Dagblad, 1 september 2015)
Geref. Bond niet zonder PThU in zee met GTU (Reformatorisch Dagblad, 13 juli 2015)
Theologie voor de toekomst (Reformatorisch Dagblad, 2 april 2015)
Groen licht voor theologische universiteit (Reformatorisch Dagblad, 27 maart 2015)