Economie

Nieuwe wet leidt tot uittocht zzp’ers bij grote bedrijven

Grote bedrijven in onder meer de financiële wereld en de bouw, maar ook media, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties nemen in hoog tempo afscheid van zzp’ers. Dat blijkt uit een inventarisatie van zakenkrant FD.

Redactie economie
8 November 2016 11:36Gewijzigd op 16 November 2020 08:19
beeld  ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Volgens de krant verliezen duizenden zelfstandigen hun opdrachten. Aanleiding voor werkgevers om de relatie te verbreken is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Richtdatum is 1 mei 2017. Tot dan geeft de Belastingdienst werkgevers de tijd om hun werkwijze aan te passen.

Boetes

Grote opdrachtgevers vrezen hoge boetes en naheffing van wegens schijnconstructies. Ze zijn volgens het FD begonnen aan een schoonmaak om hun organisaties ‘DBA-bestendig’ te maken.

Met zogeheten modelovereenkomsten kunnen bedrijven bewijzen dat er een sprake is van schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst toetst deze overeenkomsten. Er is de afgelopen maanden vanuit het bedrijfsleven veel kritiek geuit op de trage werkwijze van de fiscus.

ZZP Nederland, belangenbehartiger voor zelfstandigen, vindt de golf van opgezegde opdrachten zeer kwalijk. Voorzitter Maarten Post zegt in het FD van dinsdag dat het grijze gebied zo groot is dat werkgevers geen vertrouwen meer hebben in de Belastingdienst. Volgens hem komen „vele tienduizenden” zzp’ers zonder opdrachten te zitten.

Uit het onderzoek van de krant blijkt dat veel bedrijven zzp’ers die voor hen belangrijk zijn in vaste dienst willen nemen, al dan niet via een detacheringsbedrijf. Maar zzp’ers zelf voelen daar vaak niets voor, zij willen hun vrijheid behouden.

Concurreren

Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU, vindt de uittocht van zzp’ers positief. „Zij concurreren op een oneigenlijke manier met werknemers in loondienst. De Wet DBA maakt daar een eind aan.” Zzp’ers genieten volgens Baggerman zelfstandigen­aftrek, mkb-vrijstelling en starters­subsidie. „De RMU vindt dat dit maximaal drie jaar mag duren. Daarna moet een zzp’er zijn eigen broek ophouden met zaken als een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer