Staatsbezoek Nieuw-Zeeland: Eerst toestemming van de Maori
Na vorige week Australië is nu Nieuw-Zeeland aan de beurt voor een staatsbezoek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveerden vanmorgen in de hoofdstad Wellington. Morgen en woensdag reizen zij naar Christchurch en Auckland.
Het bezoek begon vanmorgen in de stromende regen bij het Government House in Wellington. Onderdeel van de welkomstceremonie daar was een ontvangst door Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Bezoekers zoals koning Willem-Alexander moeten tonen dat ze met goede bedoelingen zijn gekomen. Daarna kreeg koning Willem-Alexander de vrije doorgang tot gouverneur-generaal Patsy Reddy, die de koning uitnodigde tot inspectie van de erewacht.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hadden vanmorgen in Wellington ook een korte ontmoeting met Nederlandse immigranten. Die hadden zich in de stromende regen opgesteld bij het nationaal oorlogsmonument, waar het koningspaar een krans plaatste. Buiten bij het monument legden koning en koningin daarna een varenblad –symbool van Nieuw-Zeeland– op het graf van de onbekende soldaat.
Daar was het weer gespreksonderwerp met de Nederlanders, vertegenwoordigers van de 40.000 leden tellende gemeenschap in Nieuw-Zeeland. Volgens de koning bestaat er „geen slecht weer, alleen slechte kleding”, zo zei hij. Tegen regen kun je je immers kleden. Hij bedankte de Oranjefans voor hun komst en stond zelfs een selfie toe.
Vanmiddag had het koningspaar in het Nieuw-Zeelandse parlement ontmoetingen met premier John Key en Labourvoorman Andrew Little, als leider van de oppositie. Key vroeg het koningspaar hoe het ging met zijn Nederlandse collega Mark Rutte, die hij omschreef als een „nice guy.” De rest van het gesprek vond plaats achter gesloten deuren.
Tasman
Het bezoek aan Nieuw-Zeeland staat in het teken van het bevestigen en uitbouwen van banden. Nederland en Nieuw-Zeeland delen een lange geschiedenis, die begon toen Abel Tasman in 1642 als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland aandeed. Het jaar 2017 markeert de 375-jarige betrekkingen tussen beide landen.
Met de koning reist een handelsdelegatie mee onder aanvoering van minister Kamp (Economische Zaken). De delegatie van bijna zestig bedrijven richt zich op de sectoren tuinbouw, life sciences and health, smart cities, sport en agri & food. Aan de economische missie nemen bijna zestig bedrijven deel.
Deze dag werd besloten –tijdsverschil met Nieuw-Zeeland is twaalf uur– met een staatsbanket in het Government House, de residentie van de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland. Staatshoofd van Nieuw-Zeeland is de Britse koningin Elizabeth.
Zuidereiland
Morgen gaan de koning en koningin naar het Zuidereiland. Zij gaan er naar een wildreservaat en de grootste Maoristam op het eiland. De stam doet veel aan duurzame en innovatieve landbouw. Ook de in 2011 door een zware aardbeving getroffen stad Christchurch krijgt de Nederlandse koning en koningin op bezoek.
Woensdag bezoeken Willem-Alexander en Máxima Auckland. Na aandacht te hebben besteed aan het verhaal van ontdekkingsreiziger Abel Tasman gaat de koning naar de economische conferentie ”Future of Food”.
Daarna reizen de koning en koningin terug naar de andere kant van de aarde. Na ruim anderhalve week zijn ze dan weer terug in Nederland.
>>rd.nl/konhuis