Recept: Zoet-pittige pompoensoep, makkelijk herfstmaal
Misschien vind ik het wel de leukste manier van buitenshuis eten: met je eigen pannetje of ovenschaal op bezoek gaan. Niet je eigen ovenschotel, salade of breekbrood is het mooiste van zo’n ongedwongen dinertje. Nee, het gaat vooral om wat de andere gasten meebrengen. Die gerechten geven het breng-je-eigen-eten-meediner z’n charme.
Een ”American Party”, zo noemden we zo’n feestje vroeger, maar toch roept die term andere associaties bij mij op. Het doet me denken aan knakworstjes uit blik en aan voorgebakken kaas-uibrood en aan andere kant-en-klare producten. We waren er best tevreden mee. We wisten ook niet beter.
Kijk, nu komt de hummus ook heus nog weleens uit een potje. En een kant-en-klaar Turks brood –zelfs al is het de voorgebakken variant– kan er best mee door. Maar verder: homemade linzensoep! Bananenbrood! Uientaart! De beste brownies, ovenschotels met knolselderij en spek, salades met parmaham en geitenkaas.
Het op een na leukste aan dergelijke etentjes (want de gezelligheid staat bovenaan) is dat je zomaar, zonder enige moeite ervoor te hoeven doen, op heerlijke recepten uit andermans keuken stuit. Laatst was dat dus pompoensoep. Kruidig, zoet, verwarmend. En vooral ook heerlijk simpel! Met een appel, een sinaasappel, een ui en een lepel currypasta tover je een pompoen snel om tot een smaakexplosie. Ik overwoog nog sinaasappelschil, verse gember en koriander toe te voegen – dat kan heel goed. Maar de aantrekkelijkheid van deze soep zit ’m voor een groot deel in de eenvoud. Houd het dus gerust simpel. Het soort currypasta is natuurlijk wel belangrijk: die bepaalt voor een groot deel de smaak. Ik koos nu voor de lichtpittige gele curry van Fair Trade Original (op de foto staat de rode, scherpere variant).
Overigens is de soep koud ook lekker. Handig voor een kantoor- of schoollunch, de dag erna. Dan mag je dit meeneemgerecht natuurlijk helemaal voor jezelf houden. Ook dat heeft zo z’n charme.
Pompoensoep
Ingrediënten
1 middelgrote biologische pompoen (ong. 1 kg; of 650 g vruchtvlees)
1 flinke appel
sap van 1 sinaasappel
1 grote ui (of 3 kleine)
1 bouillonblokje (bv. kip of groente)
1 eetlepel gele currypasta (Fair Trade Original; rode kan ook)
2 eetlepels olijfolie
Bereiding
Maak de pompoen schoon. Ik kies doorgaans voor een oranje biologische hokkaidopompoen, omdat je deze niet hoeft te schillen. Was de pompoen en snijd met een scherp mes doormidden, net naast de steelaanzet (zelf doe ik dit met een kartelmes). Lepel de pitten en de omringende draden eruit. Leg de platte kant van de pompoen op een snijplank. Snijd de twee pompoenhelften in blokjes. De grootte luistert niet erg nauw, maar zeg 1,5 bij 1,5 centimeter.
Snipper de ui. Schil de appel en snijd in blokjes. Pers de sinaasappel uit.
Verhit een scheut olijfolie in een flinke (soep)pan. Fruit de uien tot ze iets zachter worden. Laat de currypasta dan ongeveer 1 minuut meefruiten. Voeg daarna de stukjes pompoen en de stukjes appel toe.
Breng water aan de kook. Maak bouillon van 1 bouillonblokje met 1 liter water. Voeg de hete bouillon toe, samen met het sinaasappelsap. Laat de pompoenblokjes in ongeveer een halfuur gaar worden. Pureer de soep vervolgens met de staafmixer, blender of keukenmachine. Serveer eventueel met verse koriander.