Rutte preekt over rol geloof in samenleving
Premier Mark Rutte heeft zondag gepreekt over de normen en waarden in de Nederlandse samenleving en de rol van het geloof hierin. Hij deed dat in het kader van de ‘Preek van de Leek’ in de Haagse Duinzichtkerk, waar hij zelf in de buurt woont.
Rutte vertelde over wat het geloof voor hem betekent, maar ook welke basis het heeft gelegd voor de normen en waarden in Nederland. „Ik beschouw mijzelf als kind van de Nederlands protestants-christelijke cultuur”, aldus Rutte.
Volgens de premier is dat een cultuur van hard werken en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen doen en laten. „Je kijkt niet op tegen de professor of de minister-president en je kijkt niet neer op de vuilnisman of de postbode. Eenieder verdient een gelijke waardering”, aldus Rutte.
Hij roemde ook de cultuur van discussie en debat. „Een grondig, groot en gezond gebrek aan automatische eerbied voor het gezag in ons land en de directheid en openheid die hiermee gepaard gaan. Als het erop aankomt is de kerkenraad van Putten machtiger dan de generale synode.”
Deze tradities drukken volgens Rutte een groot stempel op „wie we zijn, wat we doen en hoe we dingen organiseren”. Volgens Rutte inspireert het geloof de betrokkenheid tussen mensen. Dat omzien naar elkaar noemt hij veel dieper geworteld dan het stelsel van wetten en regelingen.
„Dat Nederland wereldkampioen vrijwilligerswerk is, dat we gul zijn voor goede doelen, dat ons gezamenlijke sociale vangnet internationaal nauwelijks zijn gelijke kent. Het is allemaal niet goed denkbaar zonder de maatschappelijke rol van het geloof en de kerk”, aldus de premier.
Lees hier de preek in zijn geheel.