Italië wil VN-mandaat voor troepen in Irak
Italië kan zijn militaire aanwezigheid in Irak niet uitbreiden en stelt bovendien een langer verblijf van zijn troepen afhankelijk van een nieuwe resolutie van de Verenigde Naties. Dat heeft vice-premier Gianfranco Fini dinsdag aan de Amerikaanse vice-president Dick Cheney en minister van Defensie Donald Rumsfeld laten weten.
Op de vraag hoe Cheney en Rumsfeld hierop reageerden, antwoordde Fini dat het Witte Huis in de verhouding met Europa „enkele barsten moet lijmen.” Nader liet hij zich er niet over uit.
Italië heeft 3000 militairen in Irak. Het nam niet deel aan de invasie, hoewel de conservatieve coalitie van premier Silvio Berlusconi het Amerikaanse beleid steunde. In Irak worden drie Italiaanse beveiligingsmedewerkers gegijzeld. Hun gijzelnemers hebben gedreigd hen te doden als de Italiaanse bevolking niet de straat opgaat om tegen het beleid van de regering te demonstreren. Een vierde gijzelaar is al vermoord.
Spanje wil in samenwerking met Duitsland en Frankrijk, de belangrijkste Europese tegenstanders van de invasie in Irak, een nieuw plan opstellen om een einde te maken aan de Amerikaanse aanwezigheid in het land. Dat heeft een woordvoerder van de nieuwe Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero dinsdag bekendgemaakt.
Spanje wil in samenwerking met Frankrijk en Duitsland een nieuw plan voor Irak voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad. Spanje wil de „pacificatie en democratisering van Irak” onder vlag van de Verenigde Naties laten plaatsvinden en niet meer onder het gezag van Washington, dat volgens Zapatero’s woordvoerder te veel weerstand opwekt onder de Iraakse bevolking. Details over het Spaanse voorstel zijn niet naar buiten gebracht.
Spanje heeft de terugtrekking van zijn soldaten uit Irak dinsdag voltooid. Dat heeft Zapatero dinsdag bekendgemaakt. Er zijn alleen nog enkele logistieke experts in Irak die de verscheping van militair materieel moeten regelen. Zij keren uiterlijk eind volgende maand terug.
Zapatero reist woensdag naar Berlijn voor overleg met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en vrijdag naar Parijs voor een ontmoeting met de Franse president Jacques Chirac.
In Polen, dat zondag een nieuwe premier krijgt en 2400 soldaten in Irak heeft, willen steeds meer mensen dat het leger zich terugtrekt uit Irak, zei Marek Belka, die is voorgedragen om het roer over te nemen van de huidige premier Leszek Miller. Van onmiddellijke terugtrekking is Belka geen voorstander, maar wel moet er een tijdschema komen „dat eindigt met de mogelijkheid van terugtrekking van onze troepen.”