Kerk & religie

‘Luther’ raast over Duitse spoor

”Luther” raast vanaf maandag over het Duitse spoorwegennet. Een hogesnelheidstrein –een ICE– krijgt maandag de naam Maarten Luther mee. Namens de Evangelische Kerk in Duitsland onthult prof. dr. Margot Kässmann de naam, samen met de baas van de Deutsche Bahn, Rüdiger Grube.

Redactie kerk
4 November 2016 15:39Gewijzigd op 16 November 2020 08:13
Standbeeld van Maarten Luther te Eisenach. beeld RD, Henk Visscher
Standbeeld van Maarten Luther te Eisenach. beeld RD, Henk Visscher

Zwitserse app

Het bezoek aan Zwitserse plaatsen die iets met de Reformatie te maken hebben, is vereenvoudigd nu een app als gids kan dienen. De app ”R-City Guide” is ontwikkeld door de Schweizerische Evangelische Kirchenbund. Het programmaatje voor telefoon en tablet is gekoppeld aan gps-gegevens.

Zo geeft de app informatie over het geboortehuis van de Zwitserse reformator Ulrich Zwingli en het grootste kerkuurwerk van Europa in Zürich. Ook andere gedenkplaatsen, in onder meer Basel, Bern, Chur, Genève, Lausanne en St. Gallen, komen aan bod. Op de site ref-500.ch kan de bezoeker die meer wil weten, extra achtergronden vinden.

Luthergame

Theoloog en educatief uitgever Lydia Vroegindeweij heeft een Luthergame en spelpakket ontwikkeld voor jeugdactiviteiten rond Luther en de Reformatie. In Amersfoort is zij als vrijwilliger projectleider van het Lutherjaar voor de protestantse gemeente in die plaats. De licenties voor andere kerkelijke gemeenten worden verkocht via haar bedrijf Vroegindeweij Educatie & Communicatie. Zie luthergame.nl.

Atlas

Uitgeverij Kok in Kampen publiceert ter gelegenheid van de 
Reformatieherdenking de ”Atlas van de Reformatie in Europa” (19,99 euro). Het boek is samengesteld door de Britse Tim Dowley.

Tussen 1350 en 1650 ging de kerk in West-Europa door een proces van bestuurlijke, ethische en dogmatische hervormingen die Europa wezenlijk veranderd hebben, aldus Dowley. Aan de hand van zestig kaarten toont hij hoe de beweging van de Reformatie opkwam en Europa ver­anderde. Een tijdlijn van 1302 tot 1689 geeft een overzicht van de gebeurtenissen.

Twitteraar

Als kerkhervormer Maarten Luther (1483-1546) tegenwoordig geleefd zou hebben, zou hij zijn 95 stellingen via Twitter publiek gemaakt hebben. Daar is de Duitse Johanna Haberer, hoog­leraar voor christelijke publicaties aan de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, van overtuigd. Ze zei dat recent op een mediacongres in Duitsland.

De drukpersen van vroeger, waardoor Luther de kans kreeg om zijn traktaten verder te verspreiden, vergelijkt ze met de servers voor computers van tegenwoordig. De boekdrukkunst zorgde ervoor dat elke theoloog een platform kon krijgen, en met digitale media is dat nu misschien ook wel zo, aldus Haberer.

Veel aandacht

In Duitsland is recent onderzocht hoe Luther in de media naar voren komt. Het blijkt dat de aandacht voor de kerkhervormer sinds de jaren 2013/2014 verdrievoudigd is. Niet alleen kranten als de Frankfurter Allgemeine en Welt am Sonntag, maar ook de boulevardkrant Bild schrijft tegenwoordig over Luther.

Opvallend vinden de onderzoekers dat 67 procent van de mediaberichten positief is over de kerkhervormer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer