Homo’s met relatie in deel protestantse kerken welkom aan avondmaal
Het is maar de vraag of er in protestantse kerken meer ruimte komt voor homo’s. Die conclusie trok het christelijk opinieblad De Nieuwe Koers donderdag na een onderzoek in vijf kerken. Er blijken nog flinke verschillen in de acceptatie van homoseksualiteit.
Het onderzoek is uitgevoerd onder voorgangers en predikanten van vijf kerken: de ABC-gemeenten (baptisten- en CAMA-gemeenten), de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland die zich rekenen tot de Gereformeerde Bond.
In een op de drie gevallen zijn homo’s met een relatie welkom aan het avondmaal in de vijf kerken. De redactie van het blad noemt het opvallend dat 17 procent van de ondervraagde predikanten en voorgangers zegt dat er op dit moment geen mensen met homoseksuele gevoelens betrokken zijn bij hun gemeente. Dat zou er volgens De Nieuwe Koers op kunnen duiden „dat er ook nog veel homo’s niet uit de kast gekomen zijn.”
In 90 procent van de onderzochte kerken of gemeenten is homoseksualiteit bespreekbaar. Vier op de vijf kerken of gemeenten wijzen homoseksuele gevoelens niet af, maar het aangaan van een relatie wel, zeggen de cijfers van De Nieuwe Koers. Daar staat tegenover dat in 35 procent van de onderzochte kerken en gemeenten personen met een homoseksuele relatie welkom zijn aan het avondmaal.
Andere vragen die De Nieuwe Koers aan de predikanten en voorgangers voorlegde, gaan over de toegang tot de verschillende ambten en andere functies in de kerk, de aanwezigheid van een beleidsplan of beslissingsdocument, de visie van de gemeente, de kerkenraad en de predikant op homoseksualiteit en de ruimte voor de inzegening van een homohuwelijk of niet-huwelijkse homorelatie.
De vraag hoe om te gaan met homoseksualiteit heeft in een derde van de gemeenten geleid tot een beleidsdocument waarin de visie op homoseksualiteit is vastgelegd. Veel andere kerken werken daar nog aan.
In totaal werden 361 vragenlijsten ingevuld, wat neerkomt op een respons van 35 procent. Het onderzoek van De Nieuwe Koers is uitgevoerd door Sietske Beiboer, die afstudeert aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).