Klant Eneco kan gas met prepaid-kaart inkopen
De gasmuntjes waarmee in het begin van de vorige eeuw gas vooruit werd betaald, keren in moderne vorm terug. Energiebedrijf Eneco introduceert een energiekaart die werkt als een prepaid-telefoonkaart, waarmee klanten vooraf een bepaalde hoeveelheid gas of stroom kunnen inkopen.
Dat bleek dinsdag tijdens een bijeenkomst waarop de jaarcijfers van het concern werden toegelicht. Eneco presenteerde als nieuwtje een energiekaart die werkt als een prepaid-telefoonkaart. Klanten kunnen ermee een bepaalde hoeveelheid gas of stroom inkopen. Volgens het bedrijf is het een uitkomst voor klanten die hun energieverbruik beter willen budgetteren. Eneco begint in juni een proef met de kaart bij 200 klanten in Rotterdam-Zuid.
De kaart wordt gekoppeld aan slimme meters die, wanneer het einde van de betaalde gas- of elektriciteitsvoorraad in zicht komt, de klant waarschuwen. Zo gaat het licht in de kamer niet uit, maar weigeren grotere stroomvreters zoals de koelkast en de kleurentelevisie dienst. Volgens bestuursvoorzitter R. Blom staat het de klanten vrij om mee te doen aan het systeem. Dat wil volgens hem niet zeggen dat gemeentelijke diensten niet tot deelname kunnen verplichten wanneer er sprake is van forse betalingsachterstanden.
Eneco, na Essent en Nuon het derde energiebedrijf in Nederland, overweegt de bouw van een elektriciteitscentrale. Het bedrijf wil in ieder geval kunnen beschikken over eigen productiecapaciteit omdat het zich anders op middellange termijn „te kwetsbaar” acht. Essent en Nuon beschikken wel over eigen productiefaciliteiten. Blom zei dinsdag dat het overnemen van een productiebedrijf ook tot de mogelijkheden behoort. Hij verwacht in de loop van dit jaar nadere mededelingen te kunnen doen.
Eneco’s voornemen om te investeren in productiecapaciteit is opmerkelijk gezien de plannen van minister Brinkhorst van Economische Zaken om de stroomnetten bij de energiebedrijven weg te halen. Voor internationale kredietbeoordelaars was dit onlangs aanleiding om negatiever te zijn over de toekomstige kredietwaardigheid van Essent, Nuon en Eneco. Hierdoor is het voor deze bedrijven duurder geworden om geld te lenen voor het doen van grote investeringen. Het bouwen van centrales vergt honderden miljoenen.
Blom onderkent dat, maar zegt dat zijn bedrijf het zich niet kan veroorloven om wegens de splitsingsplannen dan maar niets meer te doen. „We moeten door.” Hij zei overigens zich niet te kunnen voorstellen dat de kabinetsplannen, die hij kwalificeerde als „broddelwerk”, ook echt doorgaan. „Als het wel zo is, eet ik mijn hoed op.”
De bestuursvoorzitter uitte verder zijn twijfels over de opening van de energiemarkt voor consumenten per 1 juli. Die kunnen dan hun eigen leverancier voor gas en stroom kiezen. Blom zei dat Eneco er net als de andere grote bedrijven klaar voor is, maar hij zei niet zeker te weten of dat ook geldt voor alle andere spelers op de markt. „Als ik de minister was, zou ik daar nog eens goed naar kijken”, aldus Blom.
De nettowinst van Eneco steeg vorig jaar met 18 procent naar 185 miljoen euro en de totale omzet kwam uit op 3,2 miljard euro, bijna 62 procent meer dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door de overname van branchegenoot REMU. Net als andere energiebedrijven merkt Eneco dat de groei in het aantal klanten voor groene stroom aan het afvlakken is omdat subsidieregelingen stoppen.