Trump-vrees zorgt voor rode koersborden
De Europese beurzen stonden woensdag eensgezind in de min. Beleggers zijn bezorgd over de opmars van Donald Trump in de peilingen, krap een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De markten vrezen onder meer het protectionisme en de onvoorspelbaarheid van de republikeinse kandidaat. In Amsterdam werden informatieleverancier Wolters Kluwer en bouwer Heijmans afgerekend op hun kwartaalresultaten.
De AEX-index noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 444,89 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 648,02 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,4 tot 0,9 procent.
Wolters Kluwer was met een min van 4,6 procent veruit de sterkste daler in de AEX. De groei van het bedrijf in de afgelopen maanden bleef achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.
Heijmans verloor bij de kleinere fondsen 17 procent. De bouwer blijft worstelen met een aantal grote bouwprojecten vanwege conflicten met opdrachtgevers, wat zorgt voor onzekerheid over de financiële afwikkeling.
Delta Lloyd zakte 1 procent, nadat NN Group (min 0,9 procent) zijn interesse in een overname van de verzekeraar had herbevestigd. PostNL speelde 3 procent kwijt na de stevige koerssprong op dinsdag. Toen lekte uit dat het Belgische Bpost (min 0,6 procent) nog steeds interesse heeft in een overname.
Softwarebedrijf Tie Kinetix won 11 procent. Het bedrijf ontving een niet-bindend bod op de onderneming door grootaandeelhouder DW Vastgoed, dat al ruim een kwart van de aandelen in bezit heeft. Raambekleder Hunter Douglas won 4,7 procent aan beurswaarde na beter dan verwachte resultaten.
In Frankfurt stond Lufthansa (plus 0,3 procent) in de belangstelling. De luchtvaartmaatschappij zet een rem op zijn investeringen en geplande uitbreiding van de passagierscapaciteit. Modemerk Hugo Boss (plus 6,1 procent) zag zowel de winst als de omzet in het derde kwartaal dalen, maar presteerde toch beter dan gedacht.
Het Deense scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk verloor in Kopenhagen bijna 9 procent, na een winstval afgelopen kwartaal.
De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,6 procent omlaag naar 45,94 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 47,41 dollar per vat. De euro was 1,1080 dollar waard, tegen 1,1055 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.