ACP wil onderzoek beïnvloeding COR
Politievakbond ACP wil opheldering over de invloed die het fêteren van de Centrale Ondernemingsraad (COR) mogelijk heeft gehad op de besluitvorming rond de inrichting van de Nationale Politie.
Voorzitter Gerrit van de Kamp vindt het merkwaardig dat bij de vorming van de Nationale Politie het medezeggenschapsorgaan de lijn van korpschef Gerard Bouman en de toenmalige minister Ivo Opstelten steeds volgde, terwijl de vakbonden het daarmee niet eens waren. „Het gaat ons om de zuiverheid van de besluitvorming”, aldus Van de Kamp. „Wij roepen al jaren dat het bij de politie niet werkt.”
Hij reageert op het falend toezicht op de bestedingen van de COR. Die noemt de ACP-voorzitter onaanvaardbaar. Op de vraag of voormalig korpschef Gerard Bouman kan aanblijven als adviseur, wil hij niet ingaan. „Wij willen onze energie steken in de toekomst van de politie.”
Ook politievakbond NPB wil dat een externe instantie uitzoekt of er de afgelopen jaren ongeoorloofde ‘vriendendiensten’ zijn uitgewisseld tussen de korpsleiding en de COR. Voorzitter Jan Struijs: „Wij zijn er heel erg voor dat een onafhankelijke partij gaat vaststellen of er omkoping of een poging daartoe heeft plaatsgevonden, op welke manier dat dan in zijn werk gegaan, desnoods door betrokken personen onder ede te verhoren.”
De NPB vindt een gezaghebbende medezeggenschap van cruciaal belang voor het functioneren van het korps. De bond zegt korpschef Erik Akerboom en minister Ard van der Steur te steunen in hun streven naar een zo transparant mogelijke politie.