„Loonadministratie moet nog simpeler”
De coalitiepartijen CDA en VVD willen dat het kabinet de regels voor loonadministratie door bedrijven nog verder versimpelt. Het maandelijks invullen van 118 gegevens is volgens VVD-kamerlid Weekers „belachelijk veel.”
Weekers zei dat dinsdag bij de behandeling van de zogenaamde wet Walvis, wat staat voor Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in socialeverzekeringswetgeving. De wet zorgt voor een gelijkluidend loonbegrip voor belastingen en voor sociale zekerheid. De Belastingdienst gaat straks ook de sociale premies innen.
Daardoor hoeft de werkgever in de toekomst nog maar één formulier in te vullen, het zogenaamde Pana-bericht: premieafdracht op nominatieve aangifte achteraf. Dat betekent een flinke vereenvoudiging van de loonadministratie zoals die nu is geregeld. Het bedrijfsleven kan er op termijn zelfs een bedrag van 200 miljoen euro per jaar mee uitsparen, zo rekende CDA-kamerlid Omtzigt dinsdag voor.
Toch is Omtzigt nog niet tevreden, net zo min als zijn VVD-collega Weekers. Het Pana-bericht bevat maar liefst 118 velden die ingevuld moeten worden, wat volgens beide coalitiepartijen nog altijd veel te veel is. Zij riepen minister De Geus van Sociale Zaken op om nogmaals drastisch de stofkam door de vragenlijst te halen.
Een aparte vraag in het debat bleek of ook het sparen voor verlof door werknemers, bijvoorbeeld via de toekomstige levensloopregeling, alsnog moet worden opgenomen in het nieuwe loonbegrip. Gebeurt dat niet, dan riskeren werknemers die daadwerkelijk sparen een lagere uitkering bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. De daarvoor betaalde premies zijn namelijk belastingvrij en tellen niet mee in het loonbegrip.
CDA en PvdA vinden dat het verlofsparen wel mee moet tellen. Beide partijen, samen goed voor een meerderheid, weigeren te accepteren dat uitkeringen straks omlaag kunnen gaan als gevolg van verlofsparen. Daarom zouden er wel specifieke sociale premies moeten worden betaald, die de uitkeringsrechten overeind houden. De VVD vindt dit niet consequent.