Buitenland

Nog geen menselijke resten in Opglabbeek gevonden

Bij graafwerkzaamheden in een bos aan de Hoeverweg in het Belgisch-Limburgse Opglabbeek zijn dinsdag nog geen menselijke resten, maar wel een kogel gevonden. Medewerkers van de Belgische Civiele Bescherming zoeken naast de plekken die maandag door politiehonden zijn aangewezen, ook op andere plaatsen naar menselijke resten.

ANP
28 April 2004 07:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:10

Volgens bronnen binnen het onderzoeksteam werd het bos mogelijk door criminelen vanuit Nederland gebruikt als begraafplaats voor geliquideerde personen. Het zou daarbij om mogelijk vijf slachtoffers gaan. De Belgische politie is daarom op verzoek van het openbaar ministerie in Maastricht aan het zoeken naar stoffelijke resten. Het OM wilde daar dinsdag nog steeds niets over kwijt.

Volgens de bronnen wordt niet alleen naar lijken gegraven op de inmiddels zeven plekken die speurhonden hebben aangeduid. Als lijken langer dan acht jaar in de moerasgrond liggen, zijn ze zodanig vergaan dat de honden ze niet meer kunnen ruiken. Daarom wordt het hele afgebakende gebied van ongeveer 1 hectare afgegraven. De zoekactie kan dan ook nog een hele tijd gaan duren.

Er zijn dinsdag grondmonsters genomen, die door een gerechtelijk laboratorium worden onderzocht. Uit dit onderzoek moet blijken of de geuren die de honden hebben opgevangen, ook daadwerkelijk van mensen zijn. Honden kunnen het verschil tussen dode mensen en dode dieren niet ruiken. Dit verschil is wel in het laboratorium vast te stellen. De resultaten worden woensdag verwacht.

De speurders van de Belgische politie signaleren ook een probleem. De aanwezige bomen in het gebied staan er pas sinds zes jaar. Het is mogelijk dat de slachtoffers zich onder de bomen bevinden. Maar volgens de Belgische milieuwetgeving mogen die niet worden weggehaald.

De bronnen binnen de Belgische politie lieten dinsdag nogmaals doorschemeren dat het hier gaat om afrekeningen binnen het criminele milieu, waarbij de slachtoffers zouden zijn doodgeschoten en in Opglabbeek zouden zijn begraven. De redenen waarom politie en justitie zwijgen over het onderzoek is inmiddels ook duidelijk. Men wil voorkomen dat bij de zaak betrokken criminelen onraad ruiken en onderduiken of andere maatregelen nemen. Ook wil justitie de eventueel betrokken families niet onnodig belasten.

De procureur des Konings, Michel Zegers uit Tongeren, zei dat alles wat in Opglabbeek wordt gevonden, naar Nederland wordt gebracht voor verder onderzoek. Het onderzoeksteam in Opglabbeek krijgt geregeld aanwijzingen vanuit Nederland, zo blijkt ter plekke. Het kan gericht zoeken op basis van informatie van de Nederlandse politie.

De graafwerkzaamheden worden woensdag voortgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer