Kerk & religie

Diaconaal project Rotterdam wordt pioniersplek PKN

Wijkcentrum De Bron in Rotterdam is vanaf zondag officieel een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

A. M. Alblas
28 October 2016 18:16Gewijzigd op 16 November 2020 08:01
Wijkgebouw De Bron aan de Vondelweg in Rotterdam. beeld www.wijkgebouwdebron.nl
Wijkgebouw De Bron aan de Vondelweg in Rotterdam. beeld www.wijkgebouwdebron.nl

De Bron, aan de Vondelweg in het centrum van Rotterdam, ging in 1997 van start als wijkcentrum van de hervormde wijkgemeente De Samaritaan. Het wijkcentrum is nu voor een periode van vier jaar aangewezen als een van de pioniersplekken van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Al zo’n zesenhalf jaar is Fred Kappinga (48) als diaconaal werker aan De Bron verbonden. Zondag wordt daarnaast Elselijn Wajer-Hoogendam (22) „ingeleid” in haar bediening als kinderwerker voor De Bron.

Kappinga, woonachtig in Krimpen aan den IJssel, werkte aanvankelijk in het bedrijfsleven, als projectleider marketing. Zijn werk bij De Bron schrijft hij toe aan een verandering in zijn leven, die hij schetst als „een thuiskomen bij God.”

Aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) begon Kappinga de studie godsdienst pastoraal werk (gpw) en aansluitend studeerde hij missionaire theologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Hij hoopte ooit hiervan zijn werk te kunnen maken. „Toen kwam De Bron voorbij, waar pastorale en diaconale zorg wordt verleend. Dat was voor één dag per week voor een periode van één jaar. Ik deed dat naast mijn marketingwerk.”

Bij De Bron voelde hij zich helemaal thuis. De parttime aanstelling groeide uit tot een volledige baan. Kappinga noemt zich buurtpastor: een soort kruising tussen een predikant en een maatschappelijk werker. „De Bron heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een diaconale geloofsgemeenschap van De Samaritaan. Als voorganger mag ik iedere zondag ongeveer vijftig mensen begroeten.”

Kinderwerk

Elselijn Wajer-Hoogendam kwam in contact met De Bron tijdens een snuffelstage van de middelbare school. Zoekend naar wat ze uiteindelijk wilde worden, hoorde ze van het wijkcentrum. Na de middelbare school besloot ze godsdienst pastoraal werk (gpw) te gaan studeren aan de CHE. Het contact met De Bron bleef. Kappinga zei haar dat ze welkom was als ze een stageplek zocht.

Toen Wajer-Hoogendam vorig jaar toe was aan een stageplek, klopte ze inderdaad bij De Bron aan. Hoewel ze niet specifiek op zoek was naar een baan als kinderwerker, kwam het daar uiteindelijk wel van. Daarnaast is ze sinds anderhalf jaar in deeltijd kinderwerker in het Zendings-Diaconessenhuis Bethanië in Amerongen, waar de laatste diaconessen van Nederland leven.

Het kinderwerk van De Bron bestaat uit een wekelijkse kinderclub op zaterdag. „Op basis van onderzoek dat ik tijdens mijn stage deed, kan ik zeggen dat er zeker potentie is om dit werk verder uit te breiden”, zegt Wajer-Hoogendam. De Bron heeft haar daarom benoemd voor twee dagen per week. Vanaf zondag maakt ze deel uit van deze pioniersplek van de PKN.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer