Arcadis en GrandVision onderuit op beurs
De meeste Europese beurzen zijn donderdag dicht bij de slotstanden van woensdag gesloten. Beleggers verwerkten een keur aan bedrijfsresultaten. Op Beursplein 5 kregen MidKappers Arcadis, GrandVision en Besi rake klappen na tegenvallende berichten. In de AEX waren KPN en RELX in positieve zin juist de blikvangers.
De toonaangevende AEX-index eindigde vlak op 455,71 punten. De MidKap daalde 1,9 procent tot 657,68 punten. De graadmeter in Frankfurt won 0,1 procent, terwijl Parijs nagenoeg onveranderd eindigde. In Londen ging de FTSE 0,4 procent vooruit.
GrandVision was de sterkste daler bij de middelgrote fondsen en leverde 11 procent aan beurswaarde in. De cijfers van het moederbedrijf van onder meer optiekketen Pearle konden beleggers duidelijk niet bekoren. Arcadis (min 9,7 procent) ging ook stevig onderuit na tegenvallende cijfers. Daarnaast maakte het advies- en ingenieursbedrijf bekend dat topman Neil McArthur per direct vertrekt in verband met een verschil van inzicht over de te volgen koers.
De toeleveranciers aan de chipindustrie Besi en ASMI kwamen eveneens met teleurstellende kwartaalberichten, die werden bestraft met koersverliezen van respectievelijk 8,6 procent en 3,6 procent.
Bij de hoofdfondsen sprong KPN er juist in positieve zin uit. Het telecombedrijf wist afgelopen kwartaal de consumentenomzet op te voeren, hoewel de ontwikkelingen op de zakelijke markt zwak bleven. De winst, afgezien van eenmalige posten, viel beter uit dan analisten gemiddeld hadden voorzien. Het aandeel won 3,4 procent. De cijfers van informatieleverancier RELX werden beloond met een winst van 1,9 procent.
In Frankfurt sloot Volkswagen 0,3 procent lager na publicatie van de kwartaalresultaten. Deutsche Bank boekte afgelopen kwartaal een verrassende winst en werd door beleggers 0,6 procent hoger gezet. Chemieconcern BASF sloot na een handelsbericht 0,7 procent in de plus.
De euro was 1,0909 dollar waard, tegen 1,0914 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 49,83 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg ook 1,3 procent tot 50,64 dollar per vat.