Middelgrote fondsen onder druk op Damrak
De Europese beurzen stonden donderdag tegen het einde van de ochtend op overwegend gematigde verliezen. In Amsterdam vielen bij de middelgrote fondsen harde klappen, na tegenvallende kwartaalberichten van Arcadis, GrandVision, BE Semiconductor Industries (Besi) en ASMI.
De toonaangevende AEX-index stond op een verlies van 0,2 procent, op 454,96 punten. De MidKap daalde 2 procent tot 657,30 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden op verliezen van 0,2 tot 0,5 procent.
Arcadis liet beleggers schrikken met een tegenvallend handelsbericht. De omzet en winst stonden afgelopen kwartaal opnieuw onder druk. Daarnaast maakte het advies- en ingenieursbedrijf bekend dat topman Neil McArthur per direct vertrekt in verband met een verschil van inzicht over de te volgen koers. Het aandeel daalde bijna 12 procent.
De kwartaalcijfers van GrandVision stelden eveneens teleur. Het moederbedrijf van onder meer optiekketen Pearle verloor daarop ruim 9 procent van zijn beurswaarde. De toeleveranciers aan de chipindustrie Besi en ASMI kwamen eveneens met teleurstellende kwartaalberichten, die bestraft werden met koersverliezen van respectievelijk 7,2 procent en 4 procent.
Bij de hoofdfondsen sprong KPN er juist in positieve zin uit. Het telecombedrijf wist afgelopen kwartaal de consumentenomzet op te voeren, hoewel de ontwikkelingen op de zakelijke markt zwak bleven. De winst, afgezien van eenmalige posten, viel beter uit dan analisten gemiddeld hadden voorzien. Het aandeel won 1,6 procent. De cijfers van informatieleverancier RELX werden beloond met een winst van 0,9 procent.
In Frankfurt stond Volkswagen 0,1 procent lager na publicatie van de kwartaalresultaten. Deutsche Bank boekte afgelopen kwartaal een verrassende winst maar leverde desondanks 0,2 procent in. Chemieconcern BASF stond na een handelsbericht 0,2 procent in de plus.
De euro was 1,0915 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 49,32 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 50,26 dollar per vat.