Kerk & religie

Bezwaarden Katwijk spannen geding aan

De wijkkerkenraden van De Noord en Morgenster van hervormd Katwijk aan Zee hebben een kort geding aangespannen tegen de centrale kerkenraad.

Kerkredactie
27 April 2004 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 01:10

De twee wijkkerkenraden, die hebben uitgesproken per 1 mei niet mee te gaan in de Protestantse Kerk in Nederland, zijn het oneens met een aantal maatregelen dat in hervormd Katwijk is genomen. Zo mogen de bezwaarden geen kerkdiensten houden in de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk, krijgen ze geen toegang tot het kerkelijk ledenbestand en worden bezwaarde ambtsdragers niet erkend. Ook verliezen de predikanten ds. W. van Vlastuin en ds. A. Vlietstra per 1 mei hun traktement en moeten ze over zes maanden de pastorie verlaten. De centrale kerkenraad (ck) volgt hiermee de lijn die de commissie van bijzondere zorg, die namens de landelijke kerk optreedt in plaatselijke conflictsituaties, heeft uitgezet.

De wijkkerkenraden vinden dat de centrale kerkenraad de maatregelen niet mag nemen zolang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan in de ”verklaring voor recht”-procedure. Ruim vijftig bezwaarde hervormde gemeenten hebben twee maanden geleden de rechter verzocht uit te spreken dat ze het recht hebben te beslissen niet toe te treden tot de Protestantse Kerk. Naar verwachting zal de uitspraak in deze landelijke procedure binnen een jaar volgen.

Ds. J. Blom, tweede voorzitter van de centrale kerkenraad, zegt desgevraagd dat de ck er alles aan heeft gedaan om een conflict te voorkomen.„Wij hebben de bezwaarden aangeboden om na 1 mei vooralsnog alles bij het oude te laten. Belangrijke voorwaarde daarbij was dat ze in hun diensten gewoon zouden blijven collecteren voor de Katwijkse kerkvoogdij en diaconie en zouden blijven meedoen aan de vrijwillige bijdrage. Toen de bezwaarden daartoe niet bereid waren, heeft de ck de maatregelen genomen die de commissie van bijzondere zorg al in een eerder stadium had voorgesteld. Dat zijn maatregelen die voortvloeien uit het feit dat zij per 1 mei overgaan naar een ander kerkverband.”

Ds. A. Vlietstra ontkent dat hij en de andere bezwaarden in Katwijk aan Zee overgaan naar een andere kerk. „Dat doen juist zij die de PKN binnentreden. Maar het is inderdaad wel zo dat de ck ons behandelt alsof we uit de kerk gaan. In het laatste voorstel van de ck staat dat we na 1 mei niet langer als ambtsdragers worden erkend en dat het ledenbestand van onze wijken ons wordt ontnomen. Dat is voor ons onacceptabel. Ook kunnen wij niet accepteren dat men onze financiën wil hebben om daaruit mede af te dragen aan de PKN. Daar komt nog bij dat we van de ck slechts vier maanden gebruik mogen maken van twee flankkerken, tenzij we bereid zijn om te bedanken als lid van de Nederlandse Hervormde Kerk en de plurale PKN in te gaan. De maatregelen van de ck zie ik daarom als strafmaatregelen. We staan met de rug tegen de muur. Maar we hopen nog steeds dat de ck het kort geding wil vermijden door een fatsoenlijke oplossing te bieden”, aldus ds. Vlietstra.

Het kort geding dient donderdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer