Binnenland

„Politie heeft te weinig kennis van ict”

De politie komt kennis en kunde te kort om cybercrime goed te bestrijden en om digitale middelen goed te gebruiken bij opsporing. Dat zei Wouter Stol, lector cybersafety bij NHL Hogeschool en de Politieacademie, en bijzonder hoogleraar politiestudies aan de Open Universiteit, maandag in het Friesch Dagblad.

Redactie binnenland
24 October 2016 11:36Gewijzigd op 16 November 2020 07:50
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

De digitale misdaad in Nederland groeit, zo blijkt onder meer uit enquêtes onder slachtoffers. Veel criminelen die zich voorheen schuldig maakten aan klassieke misdrijven, zoals inbreken, stappen over op digitale misdaden. Ook worden klassieke misdaden als afpersing in een digitaal jasje gehesen. Cybercrime wordt bovendien niet alleen gepleegd door professionele criminelen, maar ook door gewone burgers, die bijvoorbeeld wraakporno plaatsen.

Kleine risico’s

„Er worden tegenwoordig meer computers gehackt dan fietsen gestolen. Er is veel mee te verdienen en ten opzichte van klassieke misdaad, zoals drugsdealen, zijn de risico’s kleiner”, aldus Stol. Omdat de dader niet fysiek aanwezig is op de plaats van het delict is het risico bijvoorbeeld kleiner dat hij later herkend wordt en is het risico kleiner om ter plekke te worden aangepakt door het slachtoffer. „En het risico om gepakt worden is kleiner, mede omdat er door slachtoffers minder vaak aangifte wordt gedaan dan bij klassieke criminaliteit. Het is bovendien vaak voor de politie niet te achterhalen wie erachter zit.”

Ook speelt mee dat criminelen vanuit het buitenland kunnen toeslaan, wat aanhoudingen doen bemoeilijkt. Een gebrek aan ict-kennis bij de politie speelt mee bij de lage pakkans. Stol ziet dat als een groot probleem. „De specialisten bij de politie hebben veel kennis en kunde. Maar er werken 60.000 mensen bij de politie en in de breedte is de kennis onvoldoende.” Het gaat daarom vaak bij de aangifte al mis, want agenten weten niet alle belangrijke zaken te noteren.

Selectiecriteria

Stol pleit daarom voor nieuwe selectiecriteria bij de politie, om zo meer digitale bekwaamheid in de organisatie te krijgen. Hij is een van de initiatiefnemers van het Cyber Science Center van NHL Hogeschool, Open Universiteit en Politieacademie, dat organisaties helpt met cybercrime.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer