„Zwerfafval blijkt ergernis nummer één”
Nederlanders klagen bij de gemeente het vaakst over afval en zwerfafval. Dat bleek zaterdag uit onderzoek van het tv-programma Buurtfacts van RTL Nieuws.
Het tv-programma vroeg bij Nederlandse gemeenten de meldingen over de openbare ruimte op en zette 1,4 miljoen klachten uit 217 gemeenten op een rij. Bijna een derde van alle klachten heeft betrekking op afval. Ook openbare verlichting en onderhoud van openbaar groen, stoepen en wegen staan hoog op de lijst van ergernissen.
Volgens Buurtfacts wordt op maandag het meest geklaagd. Gemiddeld doen gemeenten tien dagen over de afhandeling van een melding.
De boetes voor het te vroeg buitenzetten van vuilnis, niet opruimen van hondenpoep of afval in een verkeerde prullenbak gooien, dreigen een nieuwe melkkoe voor gemeenten te worden, aldus De Telegraaf zaterdag.
Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in dienst van gemeenten mogen burgers beboeten voor overlast. Die boetes werden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Gemeenten kregen van het CJIB een onkostenvergoeding van 40 euro. Die ‘bonvergoeding’ is echter wegbezuinigd.
Voor grote steden als Den Haag, Amsterdam en Arnhem is dat reden om zelf de boetes te gaan innen, waarmee dus het volledige boetebedrag op hun eigen rekening wordt bijgeschreven. Ook Rotterdam speelt inmiddels met dat idee. Een vuilniszak te vroeg buitenzetten kost in de grote steden 90 euro en huisvuil in een openbare prullenbak gooien 140 euro.