Vaker hoofdpijn en huidklachten in slecht onderhouden huis
Hoofdpijn, problemen met de luchtwegen, moeite om in slaap te komen en huidklachten. Mensen in een woning met achterstallig onderhoud hebben vaker gezondheidsproblemen dan personen die in een huis wonen dat in goede staat verkeert.
Dat blijkt uit onderzoek dat Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering van de Universiteit Maastricht, en een aantal collega’s deden op basis van Duitse gegevens.
Eichholtz weet niet of de situatie in Nederland vergelijkbaar is. Hij zegt dat daarvoor eerst Nederlandse gegevens over wonen en gezondheid onder de loep moeten worden genomen. „Als je met de auto door Duitsland rijdt, krijg je niet het idee dat de staat van de huizen veel anders is dan in Nederland, maar dat betekent niet dat je zomaar een vertaalslag kunt maken.”
Het op touw zetten van een onderzoek over wonen en gezondheid voor Nederland hoeft niet zo moeilijk te zijn, denkt de Maastrichtse hoogleraar. „Voor het Duitse onderzoek hebben we uit de Duitse GSOP-survey geput. Daarin is informatie van 55.000 huishoudens opgenomen. In Nederland zou het LISS-panel kunnen worden gebruikt. Dat bevat data van 5000 huishoudens.”
Renovatie
Bij het Duitse onderzoek bleek 10 procent van de huizen groot achterstallig onderhoud te hebben. Volgens Eichholtz is in de studie niet precies omschreven wat onder een slecht onderhouden huis wordt verstaan. „Mensen die zeiden dat een grote renovatie nodig is, hadden daarvoor verschillende redenen. De één vond bijvoorbeeld dat het hele huis opnieuw moest worden geschilderd. Anderen gaven aan dat het dak snel moest worden aangepakt.”
Volgens het onderzoek ligt het doktersbezoek bij mensen die in een huis met achterstallig onderhoud wonen 10 tot 15 procent hoger dan bij mensen in een goed onderhouden huis. Bij vrouwen en ouderen leidt een huis met bijvoorbeeld vocht en schimmel tot een aantal doktersbezoeken dat een kwart hoger ligt dan gemiddeld. Zij zitten vaker thuis.
Economische gevolgen
De hoogleraar vastgoedfinanciering zegt dat niet bekend is of er een direct verband is tussen bepaalde mankementen aan huizen en specifieke gezondheidsklachten. „Dat onderzoek hebben nog niet gedaan. Om dit te weten te komen, zouden we in een vervolgonderzoek de diepte moeten ingaan”, aldus de hoogleraar.
„Ook zou onderzoek naar de economische gevolgen van slecht wonen zinvol zijn. Wat kost dit de maatschappij?” vraagt Eichholtz zich af. „Ten slotte zouden we graag willen kijken naar de gezondheidsituatie van jongeren die in een huis wonen dat een flinke opknapbeurt behoeft.”
Het effect van het binnenklimaat op de mens was een van de thema’s tijdens een conferentie die vrijdag in Maastricht werd gehouden.