Binnenland

Extra agenten voor aanpak De Vinkenslag

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft de gemeente Maastricht hulp toegezegd om de problemen met bewoners van het woonwagenkamp De Vinkenslag op te lossen. Volgens burgemeester Leers zijn hem „25 tot 50” extra agenten toegezegd.

ANP
27 April 2004 07:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:10

Remkes zei in het tv-programma TweeVandaag dat de maatregelen in principe binnen de huidige politiesterkte moeten worden gevonden. Maastricht wil onder meer een politiepost op De Vinkenslag openen om de handel en wandel van de 350 bewoners beter in de gaten te kunnen houden. Het is het grootste woonwagenkamp in Nederland.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zei maandagavond op een partijbijeenkomst in Heerlen dat Maastricht die extra agenten moet krijgen. Hij wees erop dat de liberalen sinds Prinsjesdag vorig jaar pleiten voor extra menskracht bij de politie voor een betere veiligheid.

Na een blokkade van de snelweg A2 door Vinkenslag-bewoners heeft Leers het kamp hard aangepakt. De politie viel het kamp binnen en verrichtte talloze arrestaties. Remkes zei „voor de volle honderd procent” achter deze aanpak te staan, maar waarschuwde dat niet alle woonwagenkampbewoners over één kam mogen worden geschoren.

De zes bewoners van het woonwagenkamp die nog vastzaten na de blokkade, zijn maandag op vrije voeten gesteld. Zij moeten wel ter beschikking van justitie blijven. Begin vorige week werden al vijf Vinkenslag-bewoners die ook bij de blokkade waren betrokken, vrijgelaten.

Volgens de financiële opsporingsdienst FIOD-ECD hebben belastingambtenaren geen geld of geschenken aangenomen van bewoners van De Vinkenslag in ruil voor een coulante behandeling. Staatssecretaris Wijn (Financiën) heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het onderzoek was onder meer ingesteld nadat een klokkenluider had gemeld dat een ambtenaar een auto zou hebben aangenomen. De Belastingdienst was eerder in opspraak geraakt toen bleek dat bewoners van De Vinkenslag jarenlang geen of heel weinig belasting hadden betaald omdat ambtenaren uit angst voor represailles niet durfden op te treden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer