Binnenland

Digitaal lokmeisje Sweetie stuit op juridische bezwaren

Inzet van het virtuele ‘lokmeisje’ Sweetie, voor opsporing van webcamsekstoerisme door de Nederlandse politie, stuit op juridische grenzen. Dat maakten onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit Tilburg donderdag bekend.

Redactie binnenland
20 October 2016 16:57Gewijzigd op 16 November 2020 07:44
Een man achter zijn webcam. beeld ANP, Roos Koole
Een man achter zijn webcam. beeld ANP, Roos Koole

De kans dat het gebruik van Sweetie tot een succesvolle veroordeling leidt in Nederland, is „veel kleiner” dan in landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië. In deze landen biedt de wet meer ruimte.

Terre des Hommes, een organisatie die strijdt tegen de uitbuiting van kinderen, ontwikkelde Sweetie. Het virtuele lokmeisje is bedoeld als wapen in de strijd tegen webcamsekstoerisme.

Via chatrooms op internet benaderen pedoseksuelen kinderen uit landen als de Filippijnen voor betaalde webcamseks. Sweetie is een kunstmatige intelligentie die zich in die chatrooms voordoet als echt meisje. Wanneer een verdachte seksueel getint contact zoekt met het lokmeisje, kan Sweetie de conversatie vastleggen en helpen de verdachte te ontmaskeren.

Mr. dr. Bart Schermer, universitair hoofddocent bij het Centrum voor Digitale Techologie en Recht van de Universiteit Leiden, stelt dat de inzet van virtuele lokpubers vooralsnog volgens de Nederlandse strafwet niet is toegestaan. Ook is volgens hem onduidelijk of webcamseks met een virtueel persoon überhaupt strafbaar is.

In andere landen zijn er ruimere juridische mogelijkheden, stelt Schermer. „Het doet er daar niet toe dat Sweetie geen echt persoon is. Als de verdachte denkt dat hij met een echt kind van doen heeft, dan is dat daar al strafbaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer