Axa verwacht het van fietsslot met chipje
Slotenmaker Axa Stenman gaat de tweede eeuw van zijn bestaan met vertrouwen tegemoet. Bestuursvoorzitter C. Oosterhoorn heeft dit gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers over 2001.
Deze waren door de economische tegenwind allerminst florissant en ook voor dit jaar ziet het er niet geweldig uit. Wel verwacht Axa veel van de fietssloten met chip, het nieuwste wapen in de strijd tegen de fietsendief.
In Nederland worden jaarlijks 800.000 tot 900.000 fietsen gestolen. Over de meeste wordt nooit meer wat vernomen. Daarom krijgen nieuwe fietsen nu een chipje met gegevens mee in het slot. Wanneer de fiets is gestolen en wordt gevonden, is zo te achterhalen van wie het rijwiel ooit was. Dan moet de dief het slot er wel aan laten zitten. „Het is altijd mogelijk het slot te verwijderen, maar van moeilijke sloten gaat een preventieve werking uit”, legde Oosterhoorn uit. Er is tot grote vreugde van Axa gekozen voor montage in het slot, om de leesbaarheid te vergemakkelijken.
Axa verwacht dit jaar 700.000 tot 800.000 sloten met chip te slijten. Over de winstmarge wil Oosterhoorn weinig kwijt, behalve dat het „om een gezond product gaat.” De slotenmaker laat een behoorlijke markt liggen, omdat de sloten alleen op nieuwe fietsen komen. „Ze zijn niet los te koop, anders kunnen ze ook op een gestolen fiets gezet worden”, verduidelijkte Oosterhoorn.
Volgens hem is het dievengilde behoorlijk innovatief. „Maar wij zijn ze steeds een stapje voor.” Eigenlijk doet Axa nauwelijks iets anders dan de strijd aangaan met het dieven- en inbrekersgilde. De meeste winst maakt het bedrijf op het traditionele hang- en sluitwerk voor op en om het huis. Axa vaart wel bij het veiligheidskeurmerk van de politie, waarvoor het bedrijf steeds nieuwe producten ontwikkelt. Zo heeft Axa het afgelopen jaar een nieuw slot voor naar binnen draaiende ramen ontwikkeld. Vooralsnog komen de ramen voornamelijk in Amsterdam en Limburg, maar Axa voorziet een groeimarkt.
Over het afgelopen jaar is het personeelsbestand van het bedrijf teruggebracht van ruim 660 werknemers tot een dikke 550 man. Daarmee is een grote kostenreductie bereikt. „Dat effect zal zeker in 2002 zichtbaar zijn.” De Axa-topman kan niet garanderen dat dat de laatste personeelsreductie is geweest. Ook naar de overige kosten wordt kritisch gekeken.
De verhouding tussen het hang- en sluitwerk en de fietsaccessoires (ook verlichting) helt nog over richting fietsspullen (59 procent), terwijl de huissloten meer opleveren. Axa gaat geen extra inspanning leveren om die verhouding te wijzigen. Voor dit jaar waagde Oosterhoorn zich niet aan een voorspelling. „Dat is niet verantwoord.”