Pleidooi voor directe democratie in Amsterdam
De bewoners willen wel, stelt de Amsterdamse Beraadsgroep Directe Democratie. Nu moeten de politici nog warm gemaakt worden voor agenda- en budgetrecht voor burgers, betrokkenheid van bewoners bij plannenmakerij of het volksinitiatief voor een referendum.
Maandagavond presenteerden het Instituut voor Publiek en Politiek, de Stichting Agora Europa en de Amsterdamse beraadsgroep een peiling onder een kleine, a-selecte groep van ongeveer honderd bewoners uit het centrum van de hoofdstad. Verder reageerden nog zo’n 250 mensen via internet op een vragenlijst. Uit het onderzoekje bleek dat burgers graag zelf bepalen hoe een plein opnieuw ingericht moet worden, de agenda van de politiek te bepalen en zelf hun voorstellen te verdedigen, zelf een wijkbudget willen beheren.
Inwoners uit het centrum van Amsterdam gaan in maart voor het eerst naar de stembus om een eigen stadsdeelbestuur te kiezen. De nog te vormen deelraad was aanleiding voor vernieuwers van de democratie om te pleiten voor nieuwe mogelijkheden om burgers meer bij het bestuur te betrekken.
Met genoemde voorstellen is al eerder in andere delen van het land geëxperimenteerd. Critici beweren dat burgers desgevraagd altijd zeggen meer te willen bepalen, maar dat ze het laten afweten als puntje bij paaltje komt. Volgens directeur E. Kalk van het Instituut voor Publiek en Politiek hangt het succes af van de inzet van de politici. Als de politiek zich verbindt aan de inbreng en besluiten van de bevolking, komen bewoners wel degelijk opdagen. Hij noemt als voorbeeld een experiment met budgetrecht voor burgers in Delft, waar de opkomst van burgers hoger was dan bij de verkiezingen.
Volgende week komen de kandidaten voor het nieuwe stadsdeel bijeen om over de voorstellen te praten.