ING wacht debat over topsalarissen
„We gaan met ons voorstel naar de aandeelhouders en dan horen we wel wat zij er van vinden.” ING-topman E. Kist blikte onlangs op rustige toon vooruit op de aandeelhoudersvergadering van de bankverzekeraar, die voor dinsdag op de agenda staat. Kist moet echter rekening houden met een stevig debat met een groep aandeelhouders. De inzet: het salaris van de bedrijfstop.
ING krijgt sinds een jaar felle reacties op dit onderwerp. De discussie ontstond tijdens de jaarvergadering in 2003, waar ING meldde dat de beloning van topbestuurders ver achterloopt bij het salaris dat de concurrentie biedt. Toen directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) voorrekende dat de ING-top een salarissprong van 60 procent wil maken om het gat te dichten, was de beer los.
Om erger te voorkomen gaf Kist vorige maand een uitgebreide toelichting op de beloning van de top. Het mocht niet baten: de vakbonden en de ondernemingsraad uitten wederom harde kritiek toen zij het jaarverslag onder ogen kregen. Zij kunnen het moeilijk verkroppen dat het salaris van de bestuursvoorzitter dankzij een bonus steeg van 708.000 naar 1.161.000 euro, temeer daar in heel Nederland loonmatiging gepredikt wordt.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de VEB morgen kritische kanttekeningen plaatsen bij de beloning van de ING-top. De vereniging van kleine beleggers heeft eerder dit jaar al geageerd tegen gratis aandelen die bij ING deel uitmaken van het beloningspakket.
Daarnaast eist de VEB heldere criteria voor het deel van de beloning dat aan prestaties is gerelateerd. De bankverzekeraar wil niet kwijt aan welke voorwaarden topmannen moeten voldoen om een bonus te krijgen, omdat de concurrenten daardoor te veel een kijkje in de keuken zouden krijgen.
Behalve de VEB zal ook vakbond CNV prominent aan de bel trekken op de vergadering. Voorzitter D. Terpstra komt morgen persoonlijk uitleg vragen aan het bestuur van de bankverzekeraar. Eerder was hij dat van plan bij KLM, maar na het schrappen van de bonussen was dat niet meer nodig.
Ook de grote pensioenfondsen hebben zich zo ongeveer verplicht om ING te bekritiseren. Vermogensbeheerder J. Frijns van ABP zei eerder deze maand dat zijn pensioenfonds zich bij aandeelhoudersbijeenkomsten druk zal mengen in de discussie over topsalarissen. Bij ING trekt het ABP grotendeels samen op met de collega’s van PGGM.
Frijns kraakte vooral rapporten waarin bestuurders hun salaris vergelijken met dat bij andere grote bedrijven. De vermogensbeheerder zei dat hem de logica in dit soort rijtjes vaak ontgaat. Ook ING vergelijkt het salaris van topbestuurders met de concurrentie. In de vergelijking zijn onder meer supermarktconcern Ahold en telecombedrijf KPN opgenomen. Beide bedrijven lagen afgelopen jaar onder vuur vanwege exorbitante salarissen aan de top.