Politiek

Traditionele onderwerpen domineren bij CDA

Waarden en tradities, gezinnen en families, burgerschap en rechtvaardigheid zijn zaken die een hoofdrol spelen in het verkiezingsprogramma van het CDA, dat woensdag naar buiten is gebracht. „Wij willen breken met die oppervlakkigheid en met de politieke verlegenheid om morele keuzes te maken”.

ANP
12 October 2016 12:03Gewijzigd op 16 November 2020 07:26

Het CDA ziet de samenleving onder druk staan en de tegenstellingen toenemen. Aan die verdeeldheid tussen oud en jong, laag- en hoogopgeleid en autochtoon en allochtoon moet een eind komen. CDA-leider Sybrand Buma: „Een samenleving van ieder-voor- zich verliest ook het besef van gedeelde waarden en tradities, van respect en saamhorigheid.” Buma wil een samenleving waarin mensen voor elkaar zorgen, zoals in families en gezinnen.

Het raadgevend referendum wil het CDA afschaffen omdat het tegenstellingen verscherpt. Ook moet er een kiesdrempel van twee zetels komen om versplintering in de politiek te voorkomen. Verder moet er minder marktwerking in de zorg komen en een „forse verlaging” van het eigen risico. Ongelijkheid tussen zzp’ers en vaste contracten wil de partij beslechten met onder meer één basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden. Kantonrechters moeten weer meer ruimte krijgen om arbeidscontracten te ontbinden.

Andere belangrijke punten kwamen al eerder naar buiten. Zo gaat het CDA zich sterk maken om de basisbeurs terug te krijgen voor bachelorstudenten. Ook wil de partij een nieuwe dienstplicht voor jongeren en een minister voor Familie en Gezin en weer een aparte minister voor Landbouw, Natuur en Voedsel.

De partij heeft een voor haar doen bescheiden programma van 49 pagina’s opgesteld. In vijf hoofdthema’s worden de problemen van het land aangekaart en oplossingen gegeven. „Dit programma is onze visie op het land dat wij aan onze kinderen en kleinkinderen willen doorgeven”, aldus partijvoorzitter Ruth Peetoom. Voor de kinderen had Buma ook een niet zo leuke boodschap. Hij ziet dat veel mensen te dik worden en suikerziekte krijgen en wil daarom een ‘suikerbelasting’. De opbrengst daarvan gaat onder meer naar het stimuleren van sport in de wijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer