Opinie

Ook op Grote Verzoendag moet Israël alert blijven

Ynetnews wenst u G’mar Chatima Tovah en een gemakkelijke vastenperiode. Deze site zal de komende 25 uur niet worden bijgewerkt.

Hoofdredactioneel commentaar
12 October 2016 09:52Gewijzigd op 16 November 2020 07:26
Israël sloot gisteren de toegang tot Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever af, aan de vooravond van Grote Verzoendag. beeld AFP, Ahmad Gharabli
Israël sloot gisteren de toegang tot Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever af, aan de vooravond van Grote Verzoendag. beeld AFP, Ahmad Gharabli

Met die woorden opende een van de grootste kranten van Israël woensdagmorgen zijn homepage op internet. G’mar Chatima Tovah – letterlijk: moge uw inschrijving goed worden afgerond. Inschrijving in het boek des levens dan, welteverstaan. Een mooie wens, en voor iedereen zichtbaar op het web.

En Ynetnews was bepaald niet het enige Israëlische medium dat vanmorgen op zwart ging. Woensdag is het immers Grote Verzoendag. Dan valt het openbare leven in Israël nagenoeg stil. Niet alleen de media, maar ook het openbaar vervoer, de winkels en tal van overheidsinstellingen liggen plat. De straten zijn leeg.

Volgens de Joodse traditie heb je na het Joods Nieuwjaar tien dagen de tijd om je zonden te overdenken en je te bekeren. Tot Jom Kipoer – de Grote Verzoendag.

Kom daar eens in Nederland om. De vergelijking met bid- en dankdagen dringt zich al snel op. Een dag van afzondering, heet het zo mooi. Voor velen is het echter een nauwelijks vrij te maken ruimte in een drukke agenda. En van een nationale uitstraling is al helemaal geen sprake.

Natuurlijk moeten we ons geen illusies maken over het religieuze karakter van Israël. Het merendeel van de Israëlische bevolking is volstrekt seculier. Maar Grote Verzoendag – daar kom je niet aan. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de dag waarop de slachtoffers van de Holocaust worden herdacht. Het openbare leven –inclusief het verkeer op alle wegen– komt op het moment van de twee minuten stilte abrupt tot stilstand.

Grote Verzoendag. De Israëlische opperrabbijn David Lau voerde dinsdag –aan de vooravond van Jom Kipoer– een emotioneel pleidooi voor berouw en boetedoening in een opiniestuk in de landelijke krant Yediot Ahronot. „Dit is de tijd van het jaar waarop we allemaal ons eigen gedrag zouden moeten onderzoeken. Kijken wat we het in het afgelopen jaar verkeerd hebben gedaan en hoe we dingen anders hadden kunnen doen. Uiteraard met de bedoeling om het in het komende jaar anders te doen.”

Dat kan ieder persoonlijk in zijn zak steken – of het nu Grote Verzoendag is of niet. Maar in Israël ligt er altijd de dimensie van vrede achter. Vrede met de Palestijnen, in een conflict dat al meer dan een eeuw speelt. Vrede in het Midden-Oosten als geheel, dat wordt verscheurd door burgeroorlog, terrorisme en het botsen van internationale belangen.

Vrede? In Israël? Israëlische media mochten dan woensdag geen actueel nieuws brengen, maar de berichten van dinsdag waren veelzeggend. De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet maakte dinsdag bekend dat hij een Hamasterrorist heeft gearresteerd die van plan was een aanslag op een bus in Jeruzalem te plegen. Met die realiteit leeft Israël. Ook op Jom Kipoer.

Met die realiteit leeft ook de hele wereld. Een wereld die in het boze ligt, maar waarin het boze ook steeds meer gestalte lijkt te krijgen. Grote Verzoendag?

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer