Kerk & religie

NGK akkoord met Nieuwe Bijbelvertaling

De Landelijke Vergadering (LV) van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is zaterdag akkoord gegaan met een aanbeveling van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). De vergadering riep wel op tot waakzaamheid. Er klonken kritische geluiden over het grote accent op de leesbaarheid en het hedendaagse taalgebruik bij de NBV.

Kerkredactie
26 April 2004 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:10

De principes brontekstgetrouw en doeltaalgericht van de NBV vormen een in de praktijk onmogelijke evenwichtsconstructie, vindt ds. A. M. van Leeuwen, Nederlands gereformeerd predikant en waarnemer van de Raad voor Contact en Overleg betreffende de Bijbel (RCOB). „In de afwegingen slaat de balans altijd door naar het doeltaalgericht zijn.” Ds. Van Leeuwen noemde het voorbeeld van de twaalfjarige Jezus in de tempel, waar de NBV in plaats van over „de dingen mijns Vaders” spreekt over „het huis van mijn Vader.” „De vertaling die nu geboden wordt is eigenlijk een parafrase, vult te veel in en doet daardoor aan de betekenis van de tekst tekort.”

De NBV hanteert een evenwichtsconstructie, terwijl een vertaling van de Schrift dat niet verdraagt, aldus ds. Van Leeuwen. Uiteindelijk stemden slechts twee afgevaardigden tegen het besluit van de LV om het gebruik van de NBV aan de vrijheid van de kerken over te laten.

Het niet ondertekenen door de NGK van een protestbrief tegen het openstellen van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht riep een vraag op tijdens de bespreking van het rapport van de Commissie Contact met de Hoge Overheid (CCHO). Voorzitter mr. R. R. Roukema noemde als reden daarvoor de korte tijd voor overleg. „Maar ook speelde mee dat we niet wisten hoe binnen de NGK hierover gedacht werd. Bovendien wilden we de pastorale contacten die binnen gemeenten bestaan niet zomaar doorkruisen.”

Onder de kleine kerken van de NGK blijkt grote nood te zijn. Veel kerken hebben te kampen met vergrijzing en hebben moeite om in de ambtsdragersvacatures te voorzien. Dat was de conclusie van een enquête onder 24 kleine kerken (met minder dan 125 leden). De LV riep de kleine gemeenten ertoe op tijdig om hulp te vragen.

De NGK willen samen met de CGK en de GKV komen tot een kerkelijke inbedding van het Meldpunt Seksueel Misbruik, dat nu particulier vanuit de gereformeerd vrijgemaakte organisatie Driehoek geregeld wordt. Er komt een stichting, samengesteld uit kerkelijk deskundigen. De NGK denken na over de instelling van een klachten- en beroepscommissie. Ook leeft de behoefte aan een gedragscode voor predikanten. Uit contacten met deputaten van beide andere kerken bleek duidelijke bereidheid om de zaken rond het meldpunt gezamenlijk op te pakken. Omdat de NGK-commissie over het meldpunt tijdens de LV te veel vragen kreeg, werd besluitvorming uitgesteld. De commissie zal schriftelijk reageren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer