Hartapparaat met problemen ook in Nederland
Meer dan 5000 Nederlanders dragen een apparaat tegen hartritmestoornissen waar de Amerikaanse fabrikant St. Jude Medical een waarschuwing over heeft uitgebracht. In zeldzame gevallen (0,21 procent) blijken de batterijen van de apparaatjes er sneller mee op te houden dan gebruikelijk en dat kan gevaarlijk zijn voor patiënten.
De batterijen geven een waarschuwingssignaal af als de batterijen bijna leeg zijn. Patiënten voelen dan een trilsignaal. Normaal gesproken hebben ze dan drie maanden de tijd om hun zogeheten ICD of CRT-D te laten vervangen, maar nu het defect is ontdekt, doen ze er verstandig aan om onmiddellijk contact op te nemen met het ziekenhuis.
Implanteerbare Cardioverter Defibrillators (ICD’s) zijn een soort complexe pacemakers. Ze worden gebruikt om hartritmestoornissen te registreren en direct te verhelpen.
Een woordvoerster van het bedrijf benadrukt dat van een terugroepactie geen sprake is. Patiënten hoeven alleen actie te ondernemen wanneer het apparaatje een waarschuwingssignaal geeft. „We willen onnodige paniek vermijden.”
De Stichting ICD dragers Nederland is ook geïnformeerd door St. Jude. Een woordvoerder van de patiëntenorganisatie noemt het „rot voor de patiënten en voor het bedrijf”. Hij vindt wel dat de fabrikant het „goed oppikt”.