Werk met kringen in de gemeente zegenrijk
Het werken met kringen is zegenrijk voor de christelijke gemeente, schetsen ds. J. H. Lammers en G. A. Stoop.
Na lezing van de verschillende artikelen over kringen in de gemeente (RD 27-9, 6-10, 7-10 en 10-10) willen we graag illustreren hoe zinvol kringen kunnen zijn in de praktijk van het gemeenteleven. Binnen de wijkgemeente Drievliet/Oostendam van de hervormde gemeente te Ridderkerk zien we hoe kringwerk op een mooie en Bijbelse manier kan functioneren.
In onze gemeente zijn ongeveer 125 gemeenteleden lid van een kring (in totaal zijn er negen kringen). Doelen van deze kringen zijn: 1. Invulling geven aan de Bijbelse opdracht: „Volharden in de leer van de apostelen en in de gemeenschap.” (Hand. 2). 2. Meer zelfkennis en kennis van de Heere Jezus: „Groeien in de genade en kennis van onze Heere Jezus Christus (Ef. 4). 3. Invulling geven aan de Bijbelse opdracht: „Verblijd u, laat u terechtbrengen, laat u aansporen, wees eensgezind, leef in vrede. En de God van de liefde en de vrede zal met u zijn” (2 Kor. 11).
De kringen functioneren onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad. Periodiek staat het functioneren van de kringen op de kerkenraadsagenda. De intentie is ook dat aan elke kring een kerkenraadslid verbonden is. Dit laatste is in de praktijk helaas niet altijd haalbaar. Daarnaast heeft de predikant nauw contact met de kringen.
Elk jaar behandelen we een Bijbelstudieboekje of thematisch boekje. We beginnen met een startavond waarop de predikant een inleiding houdt over het gekozen boekje. Halverwege het jaar is er opnieuw een gezamenlijke avond met de kringleden en de predikant waarop we bijvoorbeeld vragen bespreken die in de afgelopen maanden aan de orde geweest zijn in de kringen.
Verder worden er gedurende het seizoen een aantal preken gehouden naar aanleiding van er wat in het boekje behandeld wordt. In andere preken wordt er regelmatig een link gelegd met de kringen. Door deze aanpak is een groot deel van de gemeente gedurende een jaar via de kringen, gezamenlijke avonden en de prediking bezig met een thema. Het leidt tot een mooie interactie tussen het kringwerk, de predikant en de prediking.
De kringen komen gemiddeld één keer per drie of vier weken samen. Voor bijna alle kringen geldt dat dit gedurende twee jaar gebeurt in een vaste samenstelling van maximaal vijftien personen per kring. Voor zover mogelijk zijn alle leden op de kringavond aanwezig. Idee hierachter is dat, als we elkaar beter kennen in een ‘besloten’ kring, we ook in vertrouwen persoonlijke dingen (bijvoorbeeld geloofsworstelingen) durven delen. Alles wat vertrouwelijk gedeeld wordt, blijft binnen de groep.
De kringen bestaan voor circa 75 procent uit echtparen. De leeftijd varieert van 20 tot 55 jaar. Ten opzichte van een mannen- of vrouwenvereniging ervaren veel kringleden het als verrijkend dat ze als echtpaar samen met andere gemeenteleden bezig kunnen zijn met Bijbelstudie. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het kringwerk soms wel ten koste gaat van het lidmaatschap van bijvoorbeeld een vrouwenvereniging. Om clubjes van gelijkgestemden binnen de gemeente te voorkomen, wisselen alle kringen in principe na twee jaar van samenstelling en worden er nieuwe groepen gevormd.
Op de kringen worden lofliederen en liederen van verootmoediging gezongen (psalmen en geestelijke liederen), de Naam van de Heere aangeroepen, gaat de Bijbel open en gaan we met elkaar in gesprek over Gods Woord. De gesprekken kunnen worden getypeerd met de werkwoorden leren, verwonderen, bemoedigen, aanscherpen en vermanen. Vanuit dit centrum ontstaat vanzelf ook verbondenheid, praktische zorg voor elkaar en betrokkenheid op het geheel van de gemeente.
De afgelopen jaren hebben we veel zegen mogen ervaren op het kringwerk. Verschillende gemeenteleden zijn geestelijk tot ruimte gekomen. God heeft in Zijn genade hiervoor onder andere de gesprekken op de kringen willen gebruiken.
Mooi en wonderlijk is ook dat zeer regelmatig vragen die in het kringgesprek aan de orde komen, zondags ‘beantwoord’ worden in de preek (terwijl de dominee niet op de hoogte is van die vragen). Anderen ervaren door het kringwerk geestelijke groei in hun geloofsleven. Weer anderen hebben het als een zegen ervaren dat ze binnen de beslotenheid van de kring ‘vermaand’ zijn en aangespoord tot een heilig leven.
In een gehouden evaluatie onder de kringleden werden woorden gebruikt zoals ”opbouwend”, ”bemoedigend”, ”leerzaam”, ”goed voor het onderling contact”, ”opbouwend”, ”samenbindend”, ”gezelligheid”, ”zet je aan tot Bijbelstudie”, ”geestelijke oase” et cetera. Waar kringen wellicht kunnen leiden tot polarisatie binnen de gemeente, ervaren wij juist geestelijke groei en verbondenheid.
Bovenstaande kan wellicht de reactie oproepen: „het is goed georganiseerd daar.” Organisatie is inderdaad een middel om structuur aan te brengen. Maar zegen hangt gelukkig niet af van ons organiseren. Onze verwachting is niet van onze organisatie, maar van onze goede God, Die Zijn zegen wil verbinden aan het samenkomen van de gemeente op de zondag en door de week. Niet verdiend en toch ontvangen, wat een wonder!
De auteurs zijn respectievelijk predikant en oud-ambtsdrager/kringcoördinator van de hervormde gemeente Ridderkerk (wijk Drievliet/Oostendam).