Consument

Cheesecake van volle kwark met zomerfruit

Cheesecake, ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Bij een koffietentje durf ik een enkele keer nog wel een punt te bestellen. Lemon, strawberry of white chocolate, net wat de pot schaft.

Mariëlle Oussoren-Buys

11 October 2016 13:33Gewijzigd op 16 November 2020 07:23
beeld RD
beeld RD

Maar als ik zelf zo’n zijdezachte cheesecake wil maken sla ik plots aan het twijfelen. Wanneer ik in een kookboek of magazine op een fantastisch ogende taart stuit, met zo’n dikke smeuïge witte laag, sla ik bij het zien van de ingrediënten soms het boek meteen maar dicht.

In Donna Hay’s cheesecake gaat zeker 600 gram roomkaas en Rudolph van 24Kitchen gebruikt maar liefst 900 gram roomkaas plus 115 milliliter zure room. Van Yvette van Boven vind ik een recept met 400 gram roomkaas en 500 gram kwark, maar dan gaat er nog een blik kokosmelk door, ook bepaald niet vetarm.

Nu is dat natuurlijk ook helemaal geen goed criterium voor een cheesecake, die per definitie zijdezacht, romig en –jawel– lekker vet moet zijn. En toch voelde ik me meteen verwant aan Saakje Visser, die in haar prachtige boek met even prachtige recepten –”Saakje’s zoete bakboek” (uitg Loopvis, € 29,95)– schrijft over zware taarten met „tien pakjes roomkaas” erin. Zij geeft in het boek het recept voor een cheesecake met zomerfruit, naar Duits recept: met veel kwark en roomboter. Vergis je niet, ook dit levert nog een goed vullend gebak op. Door de toevoeging van citroensap blijft-ie lekker fris (ik deed er minder in dan het recept voorschrijft, houd zelf in de gaten hoe zuur je ’m wilt). Ik vind ’m perfect voor een feestje!

De van oorsprong Friese Saakje Visser timmert trouwens al langer aan de weg: ze opende in Arnhem een winkel met bakspullen en heeft twee mobiele bars waarmee ze op locatie kan bakken. In haar boek geeft ze een complete planning en beschrijving van diverse feesttafels, waaronder een trouwtafel met onder meer gelukskoekjes en merengue-pistachetaart en een kinderfeestjestafel met rocky roads en een chocoladetaart. Maar volgens Saakje zelf moet je één ding uit haar boek zeker zelf maken: de Friese oranjekoek. Na de cheesecake dan, met alle plezier.


Zomerfruit-cheesecake

Ingrediënten

Deeg: 300 g bloem, 100 g kristalsuiker, 100 g roomboter (kamertemperatuur), halve tl bakpoeder, 1 ei.

Vulling: 150 g roomboter, 1 kg volle kwark, 250 g witte basterdsuiker, 4 eieren, 75 g maïzena, 1 tl bakpoeder, 3 tl vanillesuiker, 2 tl vanille-extract, rasp en sap van 1 citroen.

Topping: 500 g rood fruit (uit de vriezer), 125 g geleisuiker, sap van 2 citroenen.

Bereiding

Kneed bloem, suiker, boter, bakpoeder en ei tot een mooi deeg. Verpak in plastic en laat minstens een uur rusten in de koelkast.

Vet randen en bodem van een springvorm (24 cm) goed in en bekleed de bodem met bakpapier. Bekleed de springvorm met twee derde van het deeg, zorg dat de rand ongeveer 3 mm dik is.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Smelt voor de vulling de boter en zet apart. Meng de kwark met de suiker en voeg alle eieren in één keer toe. Roer goed en voeg dan maïzena, bakpoeder, vanillesuiker en -extract toe. Klop het mengsel goed door, zodat het mooi gemengd is en je geen klontjes meer hebt. Giet de gesmolten boter, de citroenrasp en het citroensap erbij en schep het voorzichtig door.

Giet de vulling in de springvorm en bak –net onder het midden van de oven– in 90 minuten gaar. De vulling zal eerst flink omhoog komen, maar zakt na het bakken weer in. Laat de taart na het bakken ten minste een uur in de oven staan met de deur dicht. Laat daarna helemaal afkoelen.

Verwarm voor de topping het fruit met de geleisuiker en het citroensap in een pan. Kook 10 minuten door, laat 5 minuten afkoelen en giet op de cheesecake. Serveer de taart koud.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer