Economie

Athene krijgt 1,1 miljard uit EU-noodfonds

Griekenland krijgt per direct 1,1 miljard euro uitgekeerd uit het Europese noodfonds. Maar Athene moet nog even wachten op 1,7 miljard euro voor het wegwerken van betalingsachterstanden.

ANP
11 October 2016 09:11Gewijzigd op 16 November 2020 07:23
Minister Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, met de Griekse minister van Financiën George Chouliarakis en Euclid Tsakalotos, gisteren bij de start van de bijeenkomst van de eurogroep in Luxemburg. beeld EPA, Julien Warnand
Minister Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, met de Griekse minister van Financiën George Chouliarakis en Euclid Tsakalotos, gisteren bij de start van de bijeenkomst van de eurogroep in Luxemburg. beeld EPA, Julien Warnand

Dat zijn de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) maandag in Luxemburg overeengekomen. Athene was in mei een tranche beloofd van 10,3 miljard euro, waarvan 7,5 miljard in juni daadwerkelijk werd betaald. Het restant van 2,8 miljard euro zou in september naar Athene worden gestuurd. Die uitbetaling stelden de ministers echter uit omdat ze vonden dat de Grieken in de zomer te laks waren geweest met de beloofde hervormingen en privatiseringen.

Tot volledige uitbetaling van de voorziene 2,8 miljard euro kwam het maandag dus ook niet. De eurogroep wacht op gegevens over hoe eerdere fondsen voor achterstallige betalingen zijn aangewend. Die komen naar verwachting nog deze maand.

Pensioenstelsel

Dijsselbloem zei „optimistisch en positief” te zijn over de ontwikkelingen in Griekenland. „Athene heeft de vijftien maatregelen die we hadden gevraagd geïmplementeerd.” In een gezamenlijke verklaring prijst de eurogroep de Griekse autoriteiten voor de hervormingen in het pensioenstelsel en de energiesector, voor het verbeterde bankbestuur, voor het opzetten van een onafhankelijke belastingdienst en verdere privatiseringen. En, aldus Dijsselbloem, „de Griekse economie groeit nu drie kwartalen achter elkaar.”

Eerder maandag zei hij er nog steeds van uit te gaan dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het EU-reddingsprogramma zal stappen dat in 2015 werd opgezet. Het IMF doet niet mee omdat volgens topvrouw Christine Lagarde er eerst een oplossing voor de Griekse schulden moet komen. Dijsselbloem zei in Luxemburg dat het IMF deze herfst een nieuwe analyse van de schuldhoudbaarheid maakt.

De EU wil niet over schuldverlichting onderhandelen zolang Griekenland niet de gewenste hervormingen heeft doorgevoerd. Inmiddels bekijken specialisten achter de schermen wel naar mogelijkheden met looptijden en rentetarieven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer